ایمپلنت دندان به دو شکل ایمپلنت معمولی و مینی ایمپلنت ممکن است استفاده شود. تفاوت اصلی بین این دو، اندازه، دوام و عملکرد کلی است.
ایمپلنت معمولی غالباً به صورت دو تکه (پایه ایمپلنت و اباتمنت دو قطعه جداگانه هستند که با بیچ به هم وصل میشوند) و قطری در حدود نیم ۳٫۲۵ تا ۵ میلیمتر طراحی میشود.
مینی ایمپلنت دندان طراحی یک تکه و یکدست دارد و قطر آن کمتر از سه میلیمتر است. سر مینی ایمپلنت توپی شکل است و از لثه بیرون می ماند. به علت اندازه کوچکتر مینی ایمپلنت ممکن است به آن ایمپلنت باریک گفته شود.
ایمپلنت معمولی و مینی ایمپلنت هر کدام معایب و مزایای خاص خود را دارند. برای این که بدانید کدام روش برای شما بهتر است باید شرایط شما توسط دندانپزشک ارزیابی شود.
مزیتهای مینی ایمپلنت بر ایمپلنت معمولی
مهمترین مزیت مینی ایمپلنت این است که برخلاف ایمپلنت معمولی میتوان آن را برای بیمارانی استفاده کرد که بخشی از ساختار استخوان فک در آنها تحلیل رفته است. افرادی که مدت زیادی دندان طبیعی استفاده کرده اند بیشتر فرایند تحلیل رفتن استخوانها را تجربه میکنند. نشانه آن این است که پس از مدتی دندان مصنوعی دیگر درست اندازه نیست و تکان میخورد. با استفاده از چهار تا شش عدد مینی ایمپلنت میتوان دندان طبیعی را در جای خود ثابت نگه داشته و بیمار را از بابت تکان نخوردن و در نیامدن دندان مصنوعی آسوده خاطر کرد.
دلایل بازجذب و آتروفی استخوان فک عبارتند از کشیدن دندان بدون کاشت ایمپلنت جایگزین آن، بیماری لثه ، ناهمراستایی دندانها و وارد آمدن فشار بیش از حد طبیعی بر بخشی از فک و ضربات و جراحات.
در مواردی که فرد بخش زیادی از استخوان فک خود را در اثر بازجذب استخوان از دست داده است و نمیتواند ایمپلنت بکارد از طرفی نمیتواند یا نمیخواهد پیوند استخوان انجام دهد ، ممکن است بتواند مینی ایمپلنت استفاده کند.
یکی دیگر از مهمترین مزیتهای مینی ایمپلنت، عدم نیاز به جراحی بزرگ برای جایگذاری آن است چرا که عمل جراحی کاشت مینی ایمپلنت بسیار کم تهاجمی است. مینی ایمپلنت به شکلی طراحی شده که نیاز به پیوند استخوان را مرتفع میسازد در نتیجه سریع تر صاحب دندان میشوید.
هزینه مینی ایمپلنت کمتر از ایمپلنت معمولی است. در فرایند کاشت ایمپلنت لازم است چندین مرتبه مراجعه نمایید. به خصوص در صورتی که ایمپلنت معمولی به دو عمل جراحی نیاز داشته باشد (کاشت دو مرحله ای ایمپلنت) هزینه آن بیشتر میشود.
متداولترین کاربرد مینی ایمپلنت باثبات کردن دندان مصنوعی پایینی است اما ممکن است از آن در هرجایی از دهان برای پر کردن جای خالی یک یا چند دندان استفاده شود.
سایر فواید مینی ایمپلنت عبارتند از:
• مینی ایمپلنت را میتوان برای ثابت نگه داشتن دندان مصنوعی که از قبل داشته اید استفاده کرد
• جویدن غذا با مینی ایمپلنت آسانتر میشود
• مشکل بوی بد دهان احتمالاً بهبود مییابد
• تمیز کردن دندانها و پیشگیری از عفونت لثه آسانتر میشود
• تلفظ و تکلم بهبود مییابد
• احتمال موفقیت آن بسیار زیاد است
• نیازی به چسب دندان وجود ندارد
• مینی ایمپلنت و پروتزهای که بر پایه آن هیچ گونه لغزش و حرکتی ندارند بنابراین ناراحتی برای بیمار ایجاد میشود
• این روش دائمی است
معایب مینی ایمپلنت در مقایسه با ایمپلنت معمولی
از آنجایی که مینی ایمپلنت قطری برابر با نصف ایمپلنت معمولی دارد، برای انجام کارهایی که یک ایمپلنت تکی انجام میدهد، دو مینی ایمپلنت لازم است. این وضعیت میتواند فشار کمی بیشتر بر استخوان فک وارد نماید و طول دوره بهبودی را طولانیتر کند چرا که توزیع نیرو متفاوت شده است.
ایمپلنت معمولی راه حل بلند مدت تری در مقایسه با مینی ایمپلنت است چرا که ایمپلنت معمولی توزیع نیروی بهتری دارد و فشار کمتری در بلند مدت بر استخوان فک وارد میکند. ایمپلنت معمولی مساحت بیشتری دارد بنابراین اتصال آن به استخوان فک بیشتر بوده و تحمل بیشتری در مقابل فشار دارد.
دندان مصنوعی پلاستیکی که بر روی مینی ایمپلنت سوار و به آن چفت میشود، در صورتی که استهلاک یافته یا لق شود، باید تعویض شود. هر چه دفعات برداشتن و گذاشتن دندان مصنوعی بیشتر باشد احتمال نیاز به تعویض چفت آن نیز بیشتر میشود.
ایمپلنت معمولی بهتر است یا مینی ایمپلنت؟
پاسخ این سؤال بستگی به شرایط شما دارد. هر کسی که به تازگی دندان خود را کشیده است و از سلامت عمومی خوب و استخوان کافی در ناحیه فک برخوردار است میتواند ایمپلنت معمولی بکارد. در مواردی که فرد دچار بیماریهای مزمن باشد ، سیگاری باشد یا تحت پرتو درمانی در ناحیه سر یا گردن قرار گرفته باشد احتمالاً مینی ایمپلنت گزینه بهتری به جای ایمپلنت معمولی است.
استخوان درست همانند عضله در صورتی که استفاده نشود به مرور تحلیل رفته و دچار آتروفی میشود. دندان مصنوعی در صورتی که بر پایه ایمپلنت یا مینی ایمپلنت نباشد دچار این مشکل میشود. بنابراین بهتر است برای پر کردن جای خالی دندانهای خود از ایمپلنت یا مینی ایمپلنت استفاده کنید.