ورم لثه | علل و درمان

علل، علائم و درمان ورم لثه

در این مطلب از سایت دکتر سید حمید رضویان متخصص دندانپزشک اصفهان به بررسی علل، علائم و درمان بیماری ورم لثه می پردازیم. اگر بافت‌ های محافظ دور دندان‌ ها دچار التهاب شوند، بیماری ورم لثه رخ می‌ دهد. شدت ورم و یا التهاب لثه در افراد مختلف می‌ تواند متفاوت باشد و بستگی به میزان بیماری فرد بیمار دارد.

التهاب لثه در بیشتر مواقع به دلیل رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان شکل می‌ گیرد. در صورتی که مواد غذایی بر روی لثه و یا دندان‌ ها باقی بماند و مسواک به خوبی نتواند موجب تمیز کردن دندان‌ ها شود، این باقی مانده غذاها با معدنی شدن رسوب کرده و تشکیل جرم می‌ دهند. جرم موجود به سختی به دندان و لثه می‌ چسبد و تنها با استفاده از ابزارهای حرفه‌ ای دندانپزشکی قابل جداسازی خواهد بود.

بیماری ورم لثه از اهمیت بالایی برای دندان ‌ها برخوردار است زیرا در صورت درمان نشدن از لثه به استخوان رسیده و بیماری پیوره یا پیرادندان‌ آماس را شکل می‌ دهد. با آلوده شدن این استخوان، شیار بزرگی بر روی لثه ایجاد می‌ شود که منجر به ورود باکتری‌ ها و پلاک‌ ها درون لثه خواهد شد. هر چه پلاک و باکتری بیشتری در این شیار جمع شود. استخوان بیشتر ضعیف می‌ شود تا در نهایت بافت استخوانی به طور کامل از بین رفته و دندان از لثه جدا می‌ شود.

علل به وجود آمدن بیماری ورم لثه

دلایل بسیاری وجود دارد که می ‌تواند موجب بروز ورم لثه در فرد شود که در ادامه به معرفی رایج‌ ترین آن ‌ها پرداخته‌ ایم.

بهداشت نامناسب دهان و دندان

رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان موجب بروز بیماری ورم لثه می‌ شود. در صورتی که به صورت مرتب مسواک نزنید و از نخ دندان استفاده نکنید. جرم بر روی لثه باقی می‌ ماند و در طولانی مدت موجب بروز ورم لثه خواهد شد. گفتنی است لثه متورم موجب لق شدن دندان‌ ها نیز می‌ شود که این مورد نیز در نهایت به بهداشت ضعیف دهان و دندان مرتبط می‌ شود.

تغذیه نامناسب

تغذیه نامناسب و کمبود ویتامین‌ های مهمی چون B و C عفونت و ورم لثه را به وجود می‌ آورد. این ویتامین‌ ها در سلامت دهان و دندان نقش به‌ سزایی دارند و کمبود هر کدام از آن‌ها می‌ تواند موجب بروز بیماری‌ های مرتبط به لثه مانند ورم لثه و یا حتی کم‌خونی در فرد شود.

بیماری‌های مرتبط به لثه

بیماری لثه که به آن بیماری پریودنتال نیز می‌ گویند، در اثر وجود باکتری‌ ها در دهان به وجود می‌ آید. این بیماری منجر به التهاب و ورم کردن لثه خواهد شد.

آبسه دندان

زمانی که باکتری‌ ها به پالپ دندان نفوذ می‌ کنند، موجب به وجود آمدن حفره‌ هایی کوچک در دهان و دندان می‌ شوند. این حفره‌ ها درد، تب، لثه متورم و فک متورم را برای فرد بیمار با خود به همراه دارند. آبسه شدن دندان به خودی خود از بین نمی‌ رود. از این رو در صورت به وجود آمدن این عفونت دندانی لازم است حتما به دندانپزشک مراجعه کنید. درمان نکردن آبسه دندان نه تنها موجب بروز ورم لثه می‌ شود که در طولانی مدت به استخوان فک نیز رسیده و مشکلات بسیار بزرگتری را برای شما به وجود می‌ آورد.

روش های دارویی و پزشکی درمان جوش لثه | بهترین دندانپزشک اصفهان

بررسی علائم بیماری ورم لثه

افرادی که دچار بیماری ورم لثه می‌ شوند، یک یا چند نشانه از نشانه‌ هایی که در ادامه گفته‌ ایم را خواهند داشت:

  • بوی بد دهان: باکتری‌ های دهانی که تشکیل جرم می‌ دهند، مواد شیمیایی درون دهان آزاد می‌ کنند که این مواد منجر به بروز بوی بد در دهان می‌ شود. برای از بین بردن این بوی بد لازم است از مسواک و یا خمیر دندان استفاده شود. ولی این روش‌ ها موقتی بوده و پس از مدتی بوی بد دهان بر می‌ گردد. در نتیجه برای از بین بردن بوی بد دهان لازم است بیماری خوب شود و پس از آن بهداشت دهان و دندان با جدیت پیگیری شود.
  • مزه بد دهان
  • وجود چرک در بین دندان‌ ها و یا لثه‌ ها
  • ایجاد تغییر در قرارگیری دندان‌ های مصنوعی
  • ایجاد فاصله بین دندان‌ ها و تغییر موقعیت آن‌ها نسبت به هم
  • لثه‌ های شلی که به نظر می‌ رسد در حال جدا شدن از دندان‌ ها هستند
  • وجود لکه‌ های سفید بر روی لثه؛ این لکه‌ های سفید همان پلاک‌ ها هستند
  • وجود لکه‌ های قرمز روشن و متورم بر روی لثه؛ این لکه‌ ها در حین مسواک زدن موجب خون ‌ریزی می‌ شوند

گفتنی است برخی از افراد هیچ کدام از علائم بالا را نداشته و درگیر ورم لثه می‌ شوند. از این رو لازم است به صورت مرتب دندانپزشک دندان‌ های شما را معاینه کند تا در صورت وجود بیماری لثه متوجه آن شوند و برای درمان آن اقدام کنید.

صفحه اینستاگرام دکتر سید حمید رضویان بهترین دندانپزشک اصفهان

بیماری ورم لثه در بارداری

در زمان باردار بودن ورم لثه در بین بانوان بسیاری مشاهده می‌ شود. برای درگیر نشدن با این بیماری بانوان باردار باید بهداشت دهان و دندان خود را با جدیت هرچه تمام‌ تر پیگیری کنند. دلیل وجود ورم لثه در دوران بارداری به تغییرات هورمونی در بدن فرد بر می‌ گردد. از آن جایی که بدن در دوران بارداری تغییر می‌ کند. به خوبی قادر به مقابله کردن با باکتری‌ های دهان نبوده و همین امر موجب بروز عفونت لثه خواهد شد.

روشهای درمان ورم لثه

ورم لثه هم به کمک دندانپزشک و هم با استفاده از روش‌ های خانگی قابل درمان است.

زمانی که برای ورم لثه به نزد یک دندانپزشک می‌ روید، با توجه به میزان ورم لثه شما یکی از درمان‌ های تجویز آنتی بیوتیک، تمیز کردن دندان و عمل جراحی را پیشنهاد می‌ دهد.

تجویز آنتی بیوتیک

آنتی بیوتیک‌ هایی چون مینوسیکلین و یا داکسی سایکلین و همچنین استفاده از دهانشویه‌ های ضدعفونی کننده حاوی کلرهگزیدین قادر به درمان ورم لثه و عفونت های آن خواهد بود.

تمیز کردن دندان

در رابطه با تمیز کردن دندان سه روش اسکیلینگ، روت پلنینگ و لیزر وجود دارد که استفاده از هر کدام از آن‌ها به تشخیص دندان‌پزشک بر می‌ گردد.

عمل جراحی

اگر بیماری مرتبط به لثه شدیدتر از حد معمول باشد، جراحی فلپ لثه و پیوند استخوان و بافت برای درمان ورم لثه نیاز است. در جراحی فلپ لثه دندانپزشک لثه را از دندان جدا می‌ کند. و پس از تمیز کردن جرم به موجود دوباره لثه را به دندان پیوند می‌ زند. از پیوند استخوان و بافت زمانی که آسیب بیش از حد است استفاده می‌ شود.

 


مطالب پیشنهادی :

مراحل درمان ریشه دندان

ایمپلنت دندان آسیاب

تقویت مینای دندان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *