بررسی نقش فلورایدتراپی در سلامت دهان و دندان
فلوراید یک ماده معدنی است که در طبیعت و در بسیاری از مواد غذایی مانند چای، آب، غذاهای دریایی، انواع سبزی و… وجود دارد. این ماده در ساختار برخی بافتهای بدن انسان مانند استخوانها و دندانها تجمع مییابد. در ادامه مقاله امروز سایت دکتر سید حمید رضویان متخصص دندانپزشک اصفهان به بررسی نقش فلورایدتراپی در سلامت دهان و دندان خواهیم پرداخت.
انواع تجویز فلوراید
به صورت سیستمیک:
مثل فلوراید موجود در آب آشامیدنی، فلوراید موجود در غذاها و سبزیجات و فلوراید به صورت قرص که فقط با تجویز دندانپزشک امکان استفاده از آن هست.
به صورت موضعی:
مانند وارنیش فلوراید، ژل فلوراید، فلوراید موجود در دهانشویهها و فلوراید موجود در خمیر دندانها.
تاثیر فلوراید در جلوگیری از پوسیدگی دندان
فلورایدتراپی یکی از بهترین و کم هزینهترین روشها برای پیشگیری از پوسیدگی دندان در کودکان و حتی بزرگسالان است که در صورت انجام هر شش ماه یکبار تاثیر زیادی در سلامت دندانها خواهد داشت. فلوراید در تماس با دندان، ساختمان دندان را مقاومتر کرده، روند پوسیدگی را کند و از ایجاد پوسیدگیهای جدید نیز جلوگیری میکند. این درمان نیازی به بیحسی موضعی و تزریق آمپول ندارد و برای کودکان اصلا دردناک نیست.
بیشتر مطالعه کنید : بررسی موارد استفاده از فیشورسیلانت
مواد مورد استفاده در فلورایدتراپی
مواد استفاده شده معمولا بهصورت ژل، کف یا موادی به نام وارنیش هستند که دارای بوی بسیار مطبوع و طعم دلپذیر بوده تا کودک احساس و خاطرهی بدی از این درمان نداشته باشد.
فلورایدتراپی چه عوارض جانبی در پی دارد؟
اگر فلورایدتراپی در مطب و توسط دندان پزشک انجام پذیرد نه تنها هیچ عوارضی ندارد بلکه بهترین راه برای آشنایی ابتدایی کودک با کلینیکها و مطبهای دندان پزشکی است. اما طی سالهای اخیر دیده شده که این درمان در مدارس و کودکستانها و توسط افراد غیر متخصص انجام میپذیرد که ممکن است نتایج ناخوشایندی برای کودک و خانوادهی او به همراه داشته باشد. دندانهای دایمی تازه رویش یافته بیشتر مستعد پوسیدگی هستند. از طرف دیگر دقت و مهارت کمتر کودک در مسواک زدن نیز او را در خطر پوسیدگی دندانی بیشتری قرار می دهد.
اولین دندان آسیای دایمی حدودا در سن ۶ سالگی رویش می یابد. امکان پوسیدگی این دندان بسیار بیشتر از سایر دندانهای دائمی است. رویش دندان آسیای اول دائمی با افتادن هیچیک از دندانهای شیری همراه نیست، متأسفانه خیلی از والدین حتی متوجه رویش این دندان مهم در دهان کودکانشان نمیشوند و تصور میکنند این دندان هم یکی از دندانهای شیری است و پوسیدگی آن را جدی نمی گیرند. به همین خاطر معمولا این دندان خیلی زود و گاهی حتی قبل از رویش کامل آن دچار پوسیدگی میشود. بدین جهت، حتی در غیاب پوسیدگی دندانی، کاربرد فیشورسیلنت و فلورایدتراپی برای کودکان به منظور افزایش مقاومت این دندان ها به ایجاد پوسیدگی توصیه می شود.
در فلورایدتراپی دندانپزشک فلوراید را بهصورت ژل یا وارنیش روی دندان ها بکار می برد. توصیه می شود فلورایدتراپی در مطب و توسط دندانپزشک ، از وقتی که همه دندان های شیری رویش یافتند شروع شود و بسته به وضعیت و شاخص های پوسیدگی کودک هر ۳ ماه تا یک سال تکرار شود.
راه های ارتباطی با دکتر سید حمید رضویان
نکات مراقبتی پس از فلورایدتراپی با وارنیش فلوراید
فلوراید تراپی هم برای دندانهای شیری و هم برای دندانهای دایمی قابل اجرا می باشد. فلورایدتراپی با وارنیش فلوراید از ۲ سالگی قابل انجام است. به همین منظور مراقبتهایی که بعد از فلوراید تراپی الزامیست یادآور میشود:
- فرد باید از خوردن، نوشیدن و شستن دهان به مدت سی دقیقه اجتناب کند.
- تا صبح روز بعد، ازخوردن غذاهای ساینده اجتناب کند.
- تا صبح روز بعد، از مسواک زدن خودداری کند.
- تغییر رنگ دندانها موقتی می باشد و بعد از ۲۴ ساعت به حالت اول بر می گردد.
- انجام فلوراید تراپی بسته به وضعیت و شاخص های پوسیدگی کودک هر ۳ ماه تا یک سال باید تکرار شود.
- راهنمای مراقبت بعد ازفلوراید تراپی با ژل فلوراید
- فرد باید از خوردن، نوشیدن و شستن دهان به مدت سی دقیقه اجتناب کند.
- توصیه می شود در صورت نیاز، پس از سی دقیقه یک لیوان شیر نوشیده شود.
- انجام فلوراید تراپی بسته به وضعیت و شاخص های پوسیدگی کودک هر ۳ ماه تا یک سال باید تکرار شود.
مطالب پیشنهادی :
آنچه باید از بلیچینگ دندان بدانید
مراحل انجام جراحی کشیدن دندان عقل
نکات مهم جهت انجام موفق بلیچینگ در خانه