بررسی مراحل انجام درمان ریشه دندان
قصد داریم تا در مطلب امروز سایت دکتر سید حمید رضویان متخصص دندانپزشک اصفهان به بررسی مراحل انجام درمان ریشه دندان بپردازیم. با ما همراه باشید.
اولین مرحله: بی حسی موضعی
در این مرحله دندانپزشک با تزریق آمپول بی حسی به ناحیه تحت درمان، موجب بی حسی در این ناحیه شده و در این مرحله ممکن است درد تیزی یا احساس گرمای زیادی بر روی محل تزریق حس کنید ولی به زودی تمام میشود. هنگام درمان ریشه شما به هوش میباشید ولی بی حسی تزریق شده شما را از احساس هر دیدی مراقبت میکند. سپس دندانپزشک یک سد دندانی را در دهان قرار می دهد. این کار با پوشاندن بقیه دندان ها در دهان، دندانی را که به کانال ریشه نیاز دارد از سایر دندان ها جدا می کند.
دومین مرحله: استخراج پالپ
پس از بی حسی کامل ناحیه تحت درمان؛ متخصص درمان ریشه با استفاده از فرز توربین ورودی کوچکی در تاج دندان شما ایجاد کرده و سپس شروع به استخراج پالپ توسط لوازم مخصوصی به نام فایل (Tooth File) می کنند، در این مرحله یا از انواع فایل های دستی (k , h) و یا فایل های روتاری (بسته به شرایط دهان و دندان ونوع نیاز بیمار و نظر متخصص) استفاده میشود. این مرحله نیازمند دقت و تجربه بسیاری بوده و از آنجا که هر دندان شرایط متفاوتی دارد و ممکن است برخی از دندان ها چند کانال داشته باشند، علاوه بر مهارت و دقت زیاد به صرف وقت بیشتری نیز نیاز دارد.
مطالعه بیشتر: کاربردهای جراحی دندان میکروسکوپی
پاکسازی پالپ دندان
در این مرحله توسط سرم و یا یک محلول ضد باکتری و ضد عفونی کننده ریشه و پالپ دندان به طور کامل پاکسازی می شود. و عفونت و باکتری های موجود از بین میرود. و امکان ابتلا عفونت مجدد را کاهش میدهد.
سومین مرحله: شکل دادن کانال ریشه
جهت پر کردن دندان، ابتدا باید کانال ها را شکل داد. دندانپزشک از ابزارهای ریز برای شکل دادن به کانال ها استفاده می کند، بنابراین آنها آماده دریافت مواد پرکننده خواهند بود. پس از شکل گیری، کانال ها برای بار دوم تمیز می شوند.
چهارمین مرحله: پرکردگی موقت
پس از آنکه پالپ به صورت کامل خارج میشود، دندانپزشک از گوتاپرکا برای پر کردن کانال ها استفاده می کند. این ماده لاستیک مانند در داخل کانال ها قرار می گیرد و سپس به کمک دستگاه و با حرارت اضافات آنها برداشته میشود با سرد شدن اقدام به متراکم کردن آن به سمت اپکس میکنند. و در نهایت با هند پلاگر آن را متراکم می کنند
در نهایت به خوبی روی دیوارها قرار می گیرد. دندانپزشک سیمان چسب را برای آب بندی بیشتر کانال ها اضافه می کند. این ماده باعث محافظت از دندان در برابر بزاق دهان میشود. علاوه بر این کانال هایی که به درستی مهر و موم شده اند از ورود باکتری های مجدد نیز جلوگیری می کنند حال با استفاده از گان آبچوراتور از بالای گوتا پرکای متراکم شده در کانال شروع به پر نمودن میشود و در همین حین سر گان از داخل کانال خارج میشود
پر کردن سوراخ دسترسی
سپس سوراخ ایجاد شده برای دسترسی به کانال ها بسته میشود چنانچه دندان به شدت آسیب دیده باشد و نتواند به تنهایی از ترمیم پشتیبانی کند . ممکن است نیاز به قرار دادن یک پایه در کانال برای تقویت دندان داشته باشد.
راه های ارتباطی با دکتر سید حمید رضویان
پنجمین مرحله: استفاده از تاج و روکش
پس از درمان ممکن است به دلیل از بین رفتن اثرات بی حسی دچار درد در ناحیه تحت درمان و یا لثه شوید و یا شاید لثه شما ملتهب شود در بیشتر مواقع دندانپزشکان با استفاده از دارو های مختلف و مسکن ها این مشکلات را رفع میکنند اگر درد شما بیش از چند روز بوده یا خیلی شدید میباشد به دندانپزشک خود در اسرع وقت مراجعه کنید. علاوه بر این با استفاده از لیزر میتوان تا حد زیادی درد بعد از درمان ریشه را کاهش داد.
یک روز پس از درمان شما میتوانید به کار های روزمره خود بپردازید، اما تا وقتی که دندان به صورت کامل پر نشده یا هنوز روکش دندان(Crown) گذاشته نشده از جویدن با دندان عصب کشیده شده بپرهیزید.
چند روز پس از درمان ریشه باید به دندانپزشکی خود مراجعه کنید و با گرفتن تصویر گرافی از دندان اطمینان حاصل شود که عفونتی وجود ندارد و سپس پرکردگی موقتی را با دائمی تعویض شود.
در صورت تقاضا میتوان به جای پرکردگی از روکش استفاده کرد، روکش ها همان شکل دندان شما را دارند که میتوانند از مواد مختلفی ساخته شوند، مزیت روکش نزدیک بودن آن به شکل دندان میباشد. ممکن است چندین روز طول بکشد تا شما به شکل دندان جدیدتان عادت کنید ولی جای نگرانی نیست.