لکه های سفید روی دندان کودکان
فلوروسیس به لکههای سفید روی دندان گفته میشود که در اثر مجاورت زیاد دندان، فراتر از بازه مطلوب تعیین شده برای یک ناحیه معین، با فلوراید در مراحل رشد دندان ایجاد میشود. فلورسیس معمولاً در کودکان بین سه ماهه تا هشت سالهای مشاهده میشود که مقدار زیادی فلوراید از آب آشامیدنی، غذاها و نوشیدنیها دریافت میکنند. یکی از دلایل اصلی لکههای سفید روی دندانهای کودکان مصرف بالای فلوراید در مراحل اولیه شکلگیری و رشد دندان است. فلوراید به آمبلوبلاستها یا همان سلولهای مینا آسیب میزند، در نتیجه میناسازی مختل میشود و مینا به حد کافی ایجاد نمیشود. نقص در تشکیل مینای دندان در نهایت باعث میشود که زیرسطح مینای دندان بیش از حد طبیعی متخلخل شود.
علل
مصرف بیش از اندازه فلوراید در دوران شکلگیری دندان و قبل از درآمدن آن باعث میشود قبل از هشت سالگی لکههای سفیدی روی دندان کودک ایجاد شود. برای پیشگیری از فلوروسیس به والدین توصیه میشود که بر مسواک زدن دندان فرزندشان نظارت کنند تا کودک خمیر دندان یا دهانشویه بیش از حد مصرف نکند، دهان را بشوید، مواد را تف کند و نبلعد.
علائم
لکههای سفید و نقاط نرم روی دندان تنها عارضه ناشی از مصرف زیاد فلوراید نیست. شایعترین علائم فلوروسیس عبارت است از:
- لکههای سفید گچی روی دندان
- لکههای زرد روی دندان
- لکههای قهوهای رنگ
- تغییر رنگ دادن دندان
- لکههای نرم روی دندان یا ضعیف شدن دندان
درمان
لکه سفید روی دندان کودک بیماری نیست و فقط زیبایی دندان را خدشهدار میکند. لکههای سفید روی دندان دائمی است و به طور کامل از بین نمیرود. فلورسیس به ظاهر دندان آسیب میزند و باعث پوسیدگی یا از دست رفتن دندان نمیشود. بهترین درمان که توسط متخصص دندانپزشکی انجام میشود پوشاندن سطح دندان است. دندانپزشک با توجه به شدت فلورسیس درمانهایی چون سفید کردن دندان (بلیچینگ) و پوشاندن دندان با باندینگ، روکش، میکرو/ ماکرو ابریژن و ترمیمهای کامپوزیتی را به بیمار توصیه میکند. اگر لکههای سفید روی دندانهای عقب ایجاد شود، دندان با توجه به شدت فلورسیس به طور کامل روکش میشود یا با مواد زیبایی پر میشود تا از ساییده شدن دندان و از بین رفتن ساختار دندان جلوگیری شود.