علت و درمان سیاهی دندان اطفال

در صورتی که دندان های شیری کودک شما زرد یا نارنجی به نظر برسد، احتمالا به این علت است که دندان های او به خوبی تمیز نشده اند و پلاک دندان با ذرات غذا لکه دار شده است. از دیگر علل تغییر رنگ و سیاه شدن دندان شیری کودکان صدمه وارد شدن به دندان ها یا لثه ها است که در اوایل دوران کودکی با زمین خوردن یا ضربه لکه دار می شوند، همچنین قطره آهن نیز از دیگر علت سیاهی دندان اطفال و کودکان می باشد.

ممکن است کودک شما به صورت ارثی مینای دندان ضعیفی داشته باشد که باعث رنگ کرم و زرد دندان های او می شود و او را بیشتر در معرض پوسیدگی دندان قرار می دهد. همچنین، کودک تازه به دنیا آمده ای که مبتلا به یرقان شده است ممکن است دندان های شیری ای داشته باشد که ته رنگ سبز دارند. عفونت ها و بیماری های شدیدی مثل هپاتیت و بعضی از اشکال بیماری قلبی نیز بر تغییر رنگ دندان های اطفال تاثیر گذار هستند.

مصرف بیش از حد فلورید از طریق نوشیدن آب و مصرف خمیردندان در طول اوایل دوران کودکان باعث می شود که کودک شما به بیماری ای که فلوروزیس (مسمومیت ناشی از فلورید و ترکیبات آن) نام دارد، مبتلا شود. بیماری فلوروزیس باعث تغییر رنگ خفیف مثل نوارهای و نقطه های سفید رنگ یا تغییر رنگ شدید مثل لکه های به رنگ سیاه و همچنین ترک برداشتن وسوراخ شدن دندان های شیری یا دائمی می شود. در صورتی که کودک شما داروهای حاوی آهن مثل مکمل های ویتامین مصرف کند، یا در صورتی که مادر کودک در طول دوران بارداری داروی آنتی بیوتیک تتراسایکلین را مصرف کند، لکه های سیاه رنگ دندان های شیری کودک را می تون مشاهده کرد.

مکمل های آهن مخصوص نوزدان عموما به صورت قطره است، زیرا کودکان دراین سن نمی توان قرص بخورند. مکمل مایع به رنگ تیره و قهوه ای مایل به قرمز است و اغلب باعث لکه دار شدن و سیاهی دندان اطفال و کودکان می شود. بر طبق مطالعات، لکه تیره ای روی دندان ها و همچنین خط لثه شما بوجود می آید. لکه ها فورا یا به تدریج ظاهر می شوند.علاوه بر این، در صورتی که کودک مصرف مکمل های آهن را ادامه دهد و به صورت مستمر آنها را مورد استفاده قرار دهد، لکه ها خیلی سریع پس از پاک شدن دوباره ایجاد می شوند.

قطره های مکمل آهن ممکن است باعث تغییر رنگ دندان و لکه دار شدن آنها به رنگ قهوه ای مایل به قرمز شوند. شما ممکن است فورا متوجه تغییر رنگ شوید یا با گذشت زمان متوجه آن شوید، زیرا اغلب نوزادان برای چندین ماه قطره های آهن را مورد استفاده قرار می دهند. با توجه به نحوه قورت دادن قطره های آهن توسط نوزاد، لکه ها ممکن است در یک یا چند دندان در سراسر دهان نوزاد ظاهر شوند. لکه ها عموما خفیف هستند، اما تراکم متفاوتی دارند.

در صورتی که قطره های آهن باعث لکه دار شدن دندان های کودک شما می شود، از پزشک خود جایگزین هایی مثل شکل های جویدنی مکمل ها را درخواست کنید. توصیه می شود که کودکان رژیم غذایی سرشار از آهن داشته باشند. گوشت های بدون چربی، ماهی و حبوبات مناسب با سن کودک را به او بخورانید تا اولا او دچار کمبود آهن نشود و در صورتی که دچار کمبود آهن شود، هر چه سریع تر منبع آهن وی تامین شود. با خوراندن غذاهای سرشار از آهن با غذاهای سرشار از ویتامین سی مثل آب پرتقال، گوجه فرنگی، توت فرنگی، کرم بروکلی یا سیب زمینی، بیشترین آهن را برای کودک خود بدون بروز سیاهی دندان اطفال تامین کنید.

درمان

بعضی از لکه های سیاه و یا قهوه ای رنگ دندان که روی دندان ایجاد می شود را می توان با بلیچینگ درمان کرد، اما دندان پزشک کودک شما بلیچینگ را احتمالا به عنوان یک روش درمانی توصیه نمی کند. علاوه بر این، بسیاری از دلایل تغیر رنگ دندان های شیری مثل آسیب دیدگی های دندان و مینای دندان ضعیف باعث تغییر رنگ دندان حتمی اطفال و کودکان دندان های شیری می شود. در صورتی که در مورد رنگ دندان های کودک خود نگرانی احساس می کنید، با دندان پزشک کودک در این مورد مشورت کنید. او می تواند به شما کمک کند تا اقدام به درمان سیاهی دندان اطفال و کودکان خود کنید. نکات بیشتری در مورد بهداشت دندان کودک ارائه کند و نگرانی های شما در مورد سلامت دندان های کودک را برطرف کند.

کودک خود را ترغیب کنید روزی حداقل دو بار دندان های اطفال و کودک خود را مسواک بزند، ترجیحا پس از صبحانه و قبل از رفتن به رختخواب. این کار هم به حفظ بهداشت دهان و دندان کم می کند و هم باعث به حداقل رسیدن انباشت لکه ناشی از قطره های مکمل آهن می شود. در صورتی که لکه های قهوه ای رنگ و سیاهی دندان اطفال و کودکان هنوز انباشت می شود، از کودک خود بخواهید که هفته ای یک روز در عوض خمیر دندان، دندان های خود را با جوش شیرین مسواک بزند. همانند خمیر دندان، کودک نباید جوش شیرین را قورت دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *