بد رنگي وتيره بودن دندانها در اثر عوامل گوناگوني بوجود مي ايد .بطور كلي بد رنگي ها مي توانند منشأ خارجي يا داخلي داشته باشند .
۱- بد رنگي هاي خارجي روي سطح خارجي دندان استقرار يافته و به واسطه بهداشت ضعيف دنداني , تغذيه از مواد غذائي رنگ زا ونوشابه هاي رنگي ومصرف توتون ايجاد مي شود. برخي از اين تغيير رنگها كه براي مدتي طولاني باقي مي مانند
رفته رفته مبدل به تغيير رنگ هاي داخلي مي گردند
۲-بد رنگي هاي داخلي در لايه هاي داخل دندان مستقر بوده و علت ان ممكن است بر اثر افزايش سن ,استفاده از اشاميدني ها و غذا هاي رنگي ,كار برد توتون وتنباكو ,ترك هاي ريز در مينا مصرف تتراساكلين به عنوان دارو , استفاده بيش از حد از
فلورايد يرقان شديد در دوران كودكي , پوسيدگي هاي دنداني و ساير علل باشد.
چگونه دندانهاي خود را سفيد تر كنيم ؟
با مراجعه به دندانپزشك و انجام عملي به نام (بليچينگ) مي توانيد دندانهاي خود را سفيد تر نماييد.
تفاوت بليچينگ با جرم گيري چيست؟
بليچينگ باجرمگيري كاملأ متفاوت است . در حقيقت جرمگيري , برداشتن جرمهاي چسبيده به سطوح خارجي دندانهاست كه توسط اعمال فشار به روي جرمها انجام مي شود ورنگ دندان از انچه هست روشن تر نمي شود. درصورتي كه بليچينگ در اثر عوامل شيميايي انجام مي گيرد و رنگ دندان را از انچه كه هست روشن تر ميكند .
آنچه بايد درباره بليچينگ بدانيد
سفيد کردن دندانها، نوعي دکلره کردن است که با استفاده از عوامل اکسيدکننده انجام ميگيرد. مهم نيست که با چه روشي اين عمل انجام ميشود. در هر حال هدف اين است که اجزاي فعال ماده بر دندان اعمال گردند تا بخشهايي از بافت دنداني بيرنگ شده يا ذرات داراي رنگ داخل نسوج دنداني جدا گرديده و بيرنگ شوند.
در بعضي از تبليغات ميبينيم که بيش از اندازه روي سفيد کردن دندانها با ليزر تاکيد ميشود ولي واقعيت اين است که ليزر شاهکار نميکند. براي سفيد کردن دندان فقط نياز به مواد شيميايي ويژهاي است و نور ليزر فقط باعث ميشود که اين مواد زودتر فعال شوند و دندان را سفيد کنند.
سوالي که درباره بليچينگ مي پرسند
اين روزها يکي از درمان هاي زيبايي که مردم از دندان پزشکان مي خواهند، سفيد کردن دندان است. آگهي هاي تبليغاتي هم پر است از تبليغ وسايل مختلفي که اين کار را انجام مي دهند؛ از دستگاه زوم که در تبليغات، معجزه گر خوانده مي شود تا چسب ها و لاک هاي سفيدکننده دندان. حالا از ميان اين روش هاي مختلف، کدام بهتر است؟ کدام آثار ماندگارتري دارد؟ کدام بي خطر تر است؟ و… اگر شما هم پرسش هايي از اين قبيل داريد، خواندن اين مطلب را از دست ندهيد. اين مطلب به پرسشهاي رايج در اين خصوص پاسخ مي دهد….
اگر دندان هايم را سفيد کنم، چند درجه روشن تر مي شوند؟
اين شايد اولين سوالي باشد که از دندان پزشک مي پرسيد. در تبليغ هاي بسياري از محصول ها سفيدکننده دندان مي بينيم که ادعا مي کنند، با يک بار استفاده از آن محصول، دندان هاي شما تا ۸درجه روشن تر مي شوند ولي اين يک فريب تبليغاتي است. معمولا اين محصول ها، پس از هر بار استفاده، فقط ۲ تا ۳ درجه دندان ها را سفيدتر مي کنند. براي اينکه بفهميد رنگ دندان هايتان، چقدر سفيدتر شده است، بايد رنگ آنها را قبل و بعد از درمان، ثبت کنيد. متاسفانه هنوز سيستم استانداردي در دندان پزشکي براي مشخص کردن رنگ دندان ها وجود ندارد و رايج ترين وسيله اي که در مطب هاي دندان پزشکي استفاده مي شود، نمونه رنگ «Vita» «وايتا» است. در اين نمونه رنگ، رنگ دندان ها به چهار گروه تقسيم مي شود:
A (قهوه اي مايل به سرخي)، B(زرد مايل به سرخي)، C(خاکستري) و D (خاکستري مايل به سرخي) که در هر يک از اين چهار گروه، ۴ يا ۵ نوع تيرگي و روشني وجود دارد. دندان پزشک به شما کمک خواهد کرد رنگ دندان تان را قبل و بعد از درمان، با مقايسه با نمونه رنگ اصلي تعيين کنيد و متوجه شويد سفيد کردن دندان ها، چند درجه دندان هايتان را روشن تر کرده. بد نيست بدانيد که همه دندان
هاي شما يک رنگ نيستند. معمولا دندان هاي جلويي روشن تر و دندان هاي آسيا تيره ترند. هدف اصلي از سفيد کردن دندان ها اين نيست که به روشن ترين درجه برسيم، بلکه دندان هايتان را بايد تا درجه اي روشن کنيد که با رنگ چهره شما هماهنگي داشته باشد.
سفيد کردن دندان ها در خانه، بدون مراجعه به دندان پزشک هم ممکن است؟
سفيد کردن دندان ها در خانه، اين روزها طرفداران زيادي پيدا کرده است و شما را از رفت وآمدهاي مکرر به مطب دندان پزشکي نجات مي دهد. اگر به هر داروخانه اي سر بزنيد، بسته هاي رنگارنگ و متفاوتي از محصولات سفيدکننده دندان ها را پيدا خواهيد کرد. اما بهتر است به توصيه دندان پزشکان، يک نوع مناسب را از ميان آنها انتخاب کرده و پس از يادگرفتن نحوه صحيح استفاده از اين محصولات و تعيين مقداري از ژل سفيدکننده در هر بار مصرف توسط دندان پزشک، از اين محصولات استفاده کنيد.
اين محصولات معمولا حاوي ژل هيدروژن پراکسايد هستند. دندان پزشک ابتدا از دهان شما قالب گيري خواهد کرد و يک جفت قاشقک پلاستيکي که متناسب دهان شماست، تهيه مي کند. شما بايد ژل را داخل اين قاشقک بريزيد و آن را يکي دو ساعت در طول روز توي دهانتان نگه داريد. گاهي نتايج آن طي چند روز آشکار مي شود ولي معمولا براي اينکه دندان ها به اندازه کافي سفيد شوند، بايد يک تا چند هفته اين عمل را تکرار کنيد. اين روزها، چسب هاي خاصي به بازار آمده است که ادعا مي شود با چسباندن روي دندان ها، دندان ها را سفيد مي کنند ولي نتايج استفاده از آنها چندان رضايت بخش نيست و به ميزان کمي دندان هاي شما را سفيدتر خواهد کرد. اين روش در کنار سفيد کردن دندان در مطب بهترين نتايج را ايجاد مي کند.
حالا دندان هايم تا کي سفيد مي مانند؟
شما نبايد تصور کنيد يک بار که دندان هايتان را سفيد کرديد تا مدت ها ديگر به سفيد کردن آنها احتياج نخواهيد داشت. سفيد کردن دندان ها آثار هميشگي ندارد. دندان ها معمولا يک سال يا بيشتر سفيد باقي خواهند ماند و حفظ نتايج درماني به اين مساله بستگي دارد که شما پس از سفيد کردن دندان هايتان، چقدر توصيه هاي ايمني را رعايت کنيد. نوشيدن زياد قهوه و چاي، کشيدن سيگار، استفاده از نوشابه هاي رنگي و عدم توجه به بهداشت دهان، از عواملي هستند که تمام زحمت هاي شما را بر باد مي دهند و دندان هايتان را در مدت زمان کوتاهي پس از سفيد کردن، به رنگ اوليه خود باز مي گردانند.
استفاده از ليزر براي سفيد کردن دندان چه فايده اي دارد؟
اگر مي خواهيد در يک جلسه دندان هايتان را سفيد کنيد، با استفاده از ليزر، اين کار ممکن مي شود. البته فراموش نکنيد که ليزر معجزه نمي کند. فقط کار چند جلسه را در يک جلسه انجام مي دهد. ليزر، انرژي زيادي را به مواد سفيدکننده وارد خواهد آورد و موجب مي شود فعاليت سفيدکنندگي اين مواد تسريع شده و خيلي زود مواد رنگي از روي دندان هاي شما پاک شود. البته ممکن است بسته به شدت بدرنگي دندان هاي شما، اين جلسه، مدت زمان کوتاه تر يا طولاني تري داشته باشد. سفيد کردن دندان ها با ليزر معمولا گران تر از ساير روش هاي سفيد کردن دندان هاست ولي در مقابل، شما در مدت زمان کوتاهي، لبخندي سفيد و براق خواهيد داشت. لازم است حرارت حاصل از اين ليزرها به گونه اي تنظيم شود که موجب آسيب دندان ها نشده و حتما از محافظ هاي چشم، استفاده شود.