بهداشت دهان و دندان در ماه مبارک رمضان

چگونه در ماه رمضان دهانی خوش بو و دندان‌هایی سالم داشته باشیم؟
معمولا در ماه رمضان، مطب‌های دندان‌پزشكی خلوت می‌شود؛ چون بیشتر بیماران تلاش می‌كنند قبل از آغاز این ماه، تمام كارهای دندان‌پزشكی، جراحی‌ها و ترمیم دندان‌هایشان را انجام دهند تا در این ماه با خیال آسوده فقط به روزه و عبادت بپردازند. اما در مقابل، بیماران جدیدی در این ماه به مطب دندان‌پزشكی می‌آیند. این بیماران معمولا كسانی هستند كه با مشكلات جدیدی روبه‌رو شده‌اند؛ بوی بد دهان، خشكی و سوزش دهان و مشكلاتی از این دست. با هم نگاه گذرایی به علل و راه‌حل این مشکلات می‌اندازیم.
بعضی افراد از خشكی و سوزش بافت‌های دهان طی روزه‌داری گله می‌كنند یا حتی گاهی متوجه خشكی دهانشان نیستند و فقط احساس می‌كنند وقتی روزه می‌گیرند در مخاط دهانشان احساس سوزش و گاهی درد دارند. این حالت كاملا طبیعی است چون هنگام روزه‌داری و در طول روز، هیچ‌گونه مایعی از راه دهان مصرف نمی‌شود و می‌تواند موجب خشكی بافت‌های دهان شود. معمولا بزاق نقش مرطوب كردن دهان را بر عهده دارد. بنابراین به نظر می‌رسد افرادی كه به دلایل متفاوت میزان ترشح بزاقشان كاهش یافته، بیشتر با این مشكل‌ در روزه‌داری روبه‌رو شوند. از جمله این افراد می‌توان به كسانی كه دیابت یا بیماری قند دارند، اشاره كرد. خشكی دهان می‌تواند موجب احساس گلودرد مداوم، احساس سوزش در گلو، اشكال در صحبت كردن، سخت شدن بلعیدن آب دهان و خشكی مجاری بینی شود. فراموش نكنید بزاق نقش مهمی در دهان ایفا می‌كند و آن شستن باقیمانده مواد غذایی از دهان و خنثی كردن اسید تولیدشده به وسیله پلاك‌های میكروبی روی دندان‌هاست بنابراین اگر به خشكی دهان مبتلا هستید، به‌سادگی در خطر پوسیدگی‌ دندانی قرار خواهید گرفت چون اسیدهای روی سطوح دندان، پاك نمی‌شود و در مجاورت مینای معدنی دندان‌ها قرار می‌گیرد و به زودی باعث پوسیدگی دندان‌ها می‌شود. برای حل این مشكل و افزایش بزاق دهانتان، می‌توانید آدامس‌های بدون قند بجوید یا از دهان‌شویه‌ها استفاده كنید. البته ممكن است این راهكار در ماه رمضان برای رفع خشكی‌ دهان كه ناشی از روزه‌داری است چندان قابل استفاده نباشد. بنابراین تلاش كنید در طول روز چند بار دهانتان را با آب بشویید. اگر با این روش، مشكل شما برطرف نشد، می‌توانید با مشورت دندان‌پزشكتان از قرص‌هایی كه ترشح بزاق را افزایش می‌دهند، استفاده كنید.
پوسیدگی دندان‌ها
در این ماه هنگام روزه‌داری شما باید بیش از گذشته مراقب پوسیدگی دندان‌هایتان باشید، چون علاوه بر كاهش ترشح بزاق، كمتر در طول روز به مسواك زدن و نخ كشیدن دندان‌هایتان توجه می‌كنید. در گذشته برای از بین بردن میكروب‌ها از آنتی‌بیوتیك‌ها و آنزیم‌ها استفاده می‌شد ولی امروزه همه معتقدند استفاده از روش‌های فیزیكی مثل مسواك زدن برای برداشتن پلاك بهترین روش است. بسیاری از غذاهایی كه برای افطار یا سحر میل می‌كنید موجب می‌شوند باكتری‌ها در دهانتان تولید اسید كنند. مجموعه غذا و باكتری و محصولات تولید شده به وسیله میكروب‌ها، پلاك دندانی نام دارد كه معمولا با چشم دیده نمی‌شود. فراموش نكنید فقط غذاهای شیرینی مثل شیرینی، زولبیا و بامیه و حلوا موجب پوسیدگی دندان نمی‌شوند؛ بلكه مواد نشاسته‌ای مثل نان و غلات نیز باعث تولید اسید می‌شوند. پلاك دندانی باعث تحریك لثه‌ها، جدا شدن لثه از دندان و نهایتا تخریب استخوان مجاور دندان‌ها می‌شود. شاید تصور كنید شست‌وشوی دهان با آب دندان‌ها را پاك و تمیز می‌كند ولی پلاك میكروبی ورقه‌ای چسبیده به سطح دندان است كه به سادگی پاك نمی‌شود. بنابراین كافی نیست فقط با‌ آب پس از صرف سحری یا افطار دهانتان را بشویید. تنها راه و موثرترین روش، مسواك زدن است. به طور كلی بهتر است بعد از هر وعده غذایی، دندان‌ها مسواك زده شوند ولی چون هنگام روزه‌داری فقط دو وعده ‌غذایی در صبح و شب مصرف می‌شود، تلاش كنید بعد از این دو وعده دندان‌هایتان را مسواك بزنید و نخ بكشید. نكته مهمی كه وجود دارد این است كه در مسواك زدن باید پلاك میكروبی را از روی دندان‌هایتان بردارید اما بسیاری از افراد هنگام مسواك كردن فقط به حذف خرده‌های غذایی از روی دندان‌هایشان فكر می‌كنند. توجه كنید خرده‌های باقیمانده غذا معمولا با حركت لب، زبان، گونه و جریان بزاق از روی دندان‌ها پاك و شسته می‌شوند. بنابراین لازم است با دقت و حوصله مسواك بزنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *