انواع آفت دهانی

بررسی علائم و درمان انواع آفت دهانی

در این مطلب از سایت دکتر سید حمید رضویان متخصص دندانپزشک اصفهان به بررسی علائم و درمان انواع آفت دهانی می پردازیم. آفت دهانی از نظر اندازه، شکل و میزان درد شامل سه نوع زخم جزئی، اصلی و تبخال دهانی می‌ شود.

آفت اصلی

قطر این آفت کمی بیشتر از یک سانتیمتر و دردناک است. برخلاف آفت جزئی به‌ راحتی و با گذشت دو یا چند هفته درمان نمی‌ شود.

آفت جزئی

شایع‌ ترین نوع آفت دهانی، آفت جزئی است. بیش از ۸۰ درصد مبتلایان به این نوع آفت دچار می‌ شوند. قطر آفت جزئی معمولا کمتر از یک سانتیمتر است و بعد از گذشت یک هفته خود به خود درمان می‌ شود.

تبخال دهانی

این نوع آفت کوچک ترین نوع رایج آفت دهانی است که به عنوان خوشه ای از زخم‌ های جزئی ظاهر می‌ شود. در این نوع آفت زخم‌ های کوچک اغلب در زخم‌ های بزرگتر شکل می‌ گیرند. قطر تبخال دهانی کمتر از چند میلیمتر است، اما بسیار دردناک هستند. دوره بهبودی تبخال دهانی معمولا ده روز می‌ باشد.

علل آفت دهانی

سابقا علت آفت دهانی را نوعی ویروس می دانستند. اما با نمونه برداری از این زخم ها و دیدن نوع ال فرم استرپتوکوک، احتمال میکروبی بودن، آن بالا گرفت ولی مشاهده گردید که این میکروب ها در مخاط سالم و دیگر زخم های دهان نیز دیده می شوند.

امروزه علت آفت را به اختلال در سیستم ایمنی از جمله لوپوس اریتماتوز سیستمیک یا بیماری بهجت ربط می‌ دهند. لازم بذکر است در بیماری‌ های سیستم ایمنی شناخت بافت های آشنا از بیگانه مختل می‌ شود. به این ترتیب، در آفت سلول‌ های دفاعی بدن به قسمتی از مخاط دهان حمله ور شده و سبب ایجاد زخم می‌ گردند. خوشبختانه این زخم‌ ها بعد از گذشت چند روز خود به خود بهبود پیدا می‌ کنند.

انواع آفت دهانی | بهترین دندانپزشک اصفهان

علائم آفت دهانی

آفت دهانی زخم‌ های دردناکی هستند که معمولا بر روی زبان، لثه‌ها، قسمت داخلی لب‌ ها و یا سقف دهان ایجاد می‌ شوند. فردی که به آفت دهانی مبتلا است، حداکثر تا ۲۴ ساعت قبل از ایجاد زخم احساس سوزش، سوزن سوزن شدن یا احساس خفگی می‌ کند. چنانچه فرد علائمی نظیر تب، تورم غدد لنفاوی، بیحالی، برفک در دهان یا گلو و یا کاهش وزن را تجربه کند، ممکن است یک عفونت نسبتا شدید را پیش رو داشته باشد.

علاوه بر این، ممکن است اندازه زخم‌ ها بزرگتر از حد معمول باشد یا به قسمت‌ های دیگر دهان نیز سرایت کند. در صورت بروز این علائم بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

روشهای تشخیص آفت دهانی

سه روش برای تشخیص قطعی آفت دهانی وجود دارد:

  • کشت زخم
  • آزمایش خون
  • بررسی میزان ویتامین B12 و اسید فولیک در بدن

صفحه اینستاگرام دکتر سید حمید رضویان بهترین دندانپزشک اصفهان

درمان دارویی آفت

از ژل‌ها یا پمادهای موضعی برای تسکین درد، کاهش التهاب و جلوگیری از عفونت برای آفت دهانی می‌ توان استفاده کرد. ژل‌های بنزوکائین (اوراژل، اورال بی) و لیدوکائین (یک ماده بی حس کننده) برای تسکین درد یا ناراحتی استفاده می‌ شود. داروهای استروئیدی نظیر تریامسینولون استوناید یا فلوسینونید را نیز می‌ توان به صورت موضعی برای کاهش التهاب استفاده کرد. لازم بذکر است داروهای استروئیدی معمولا بدون نسخه پزشک به فروش نمی‌ رسند.

آنتی بیوتیک ‌های موضعی

آنتی بیوتیک‌ های موضعی معمولا زمانی توسط پزشک تجویز می‌ شوند که احتمال عفونتی شدن آفت دهان به باکتری وجود داشته باشد. در این مواقع، علائمی مانند قرمزی، پوسته پوسته شدن، ترشحات چرکی یا تب مشاهده می‌ شود.

 


مطالب پیشنهادی :

تقویت مینای دندان

ورم لثه | علل و درمان

اختلالات دندان عقل نهفته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *