بررسی کاربرد انواع بروساژ دندان
در این مطلب از سایت دکتر سید حمید رضویان متخصص دندانپزشک اصفهان کاربرد انواع بروساژ دندان را مورد بررسی قرار می دهیم. اگر تا به حال دندانهای خود را جرمگیری کرده باشید، حتما دیدهاید که دندانپزشک در مرحله آخر یک برس کوچک چرخشی را به موادی آغشته میکند و روی تمام سطوح دندان میمالد. این ماده همان بروساژ دندان است که به منظور صاف و صیقلی شدن سطح دندان انجام میشود. تقریباً در تمام کلینیکهای دندانپزشکی بروساژ به عنوان یکی از مراحل جرمگیری برای بیمار انجام میشود و نیازی به هزینه اضافی نیست.
آشنایی با بروساژ دندان
با مصرف روزانه مواد غذایی، دندانهای ما دائما در معرض جرمها و باکتریها هستند. حال تصور کنید فردی با رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان، تلاشی برای از بین بردن این جرمها نکند. این ذرات بهتدریج روی هم انباشته شده و علاوه بر عفونت و پوسیدگی دندان، ظاهری نازیبا به آن میدهند. البته که علم پزشکی با عمل جرمگیری سعی کرده به این افراد کمک کند، اما خب اگر از مسواک و نخ دندان بهدرستی استفاده نکنید، باید دائما درگیر جرمگیری باشید. بروساژ که یک فرآیند کمکی بعد از جرمگیری محسوب میشود، باعث زیبایی و براقیت بیشتر دندان شده و به علاوه کمک میکند رنگ دندان کمی روشنتر به نظر برسد.
عدهای جرمگیری و بروساژ را با بلیچینگ اشتباه میگیرند. باید بدانید بلیچینگ با تزریق ماده پراکسید هیدروژن به درون مینای دندان، باعث سفید و روشن شدن سطح ظاهری آن میشود. اما جرمگیری و بروساژ در درجه اول نقش درمانی داشته و برای پاکسازی جرمها و پلاکهای دندان بکار میروند. هر چند در این بین از بین رفتن این ذرات از روی دندان باعث روشن شدن و تمیز شدن ظاهر دندان نیز میشود.
علل نیاز دندان ها به جرم گیری
بزاق دهان انسان به طور طبیعی خود دارای املاحی است که با میکروبها و باکتریهای دهان و موادغذایی ترکیب شده و باعث ایجاد لایه ای از رسوب بر روی دندان ها به نام پلاک میشود.به مرور زمان قطر این پلاک ها بیشتر میشود. پلاکها اکثراً در قسمتهای پایینی لثه،پرکردگیها و در نواحی که دسترسی به آنها برای تمیز کردن راحت نیست به وجود میآیند.
پلاکها به مرور زمان با ترشح اسید باعث از بین رفتن مینای دندان و در نتیجه پوسیدگی دندان ها میشوند. حال اگر این پلاکها از روی دندان تمیز نشوند به تدریج آهکی شده و باعث ایجاد جرم دندان میشوند. فرآیند جرم دار شدن دندان ها به قدری آرام پیش میرود که فرد حس میکند این جرم بخشی از دندان اوست. در واقع این تصور اشتباه که جرمگیری مینای دندان را از بین میبرد ناشی از همین تدریجی جرم دار شدن دندانهاست. البته باید این نکته را اضافه کرد که افراد سیگاری و کسانی که چای و قهوه زیاد مصرف میکنند زودتر از بقیه افراد دچار جرم دندان و لثه میشوند.
کاربردهای بروساژ دندان
عدهای معتقدند با استفاده از خمیردندانهای ساینده میتوانند جلوی جرمها و لکهها را بگیرند، این روش شاید برای کوتاه مدت موثر باشد، اما خب به مرور زمان میتواند به مینای دندان آسیب زده و از سوی دندانپزشکان توصیه نمیشود. در عوض میتوانید هر چند وقت یکبار با مراجعه به پزشک و با روشی اصولی این پلاکهای مضر را نابود کنید.
مطمئنا دندانپزشک برای انجام بروساژ بعد از جرمگیری هدف خاصی را دنبال میکند. در این مورد ابتدا توسط فشار آب و ابزارهای مخصوص، فرآیند جرمگیری به دقت انجام میشود و در ادامه برای بهبود عملکرد جرمگیری، بروساژ انجام میشود. از جمله کاربردهای بروساژ میتوان موارد زیر را نام برد:
- نابودی لکههای روی دندان
- صاف و صیقلی کردن سطوح دندان
- کاهش التهاب لثه بعد از جرمگیری
- جلوگیری از عفونت و بیماریهای دندان
- براق و روشنتر شدن دندان تا یکی دو درجه
- کمک به پاکسازی بهتر ذرات و پلاکهای دندان
نحوه انجام بروساژ دندان
برای بروساژ یا پالیش دندان، متخصص یک برس کوچک را روی یک ابزار چرخشی وصل کرده و خمیر پروفی را روی سطوح دندان آغشته میکند. با این کار تمام لکهها و آثار جرم گرفتگی از سطوح و حتی لابهلای دندانها نابود میشوند. بروساژ دندان که یک روش سطحی است، دردی در پی ندارد و معمولا بدون نیاز به بیحسی و آسیب به بیمار صورت میگیرد. خمیرهای بروساژ که به آن خمیر پروفی نیز گفته میشود و مخفف پروفیلاکسی است مادهی اصلی بروساژ دندان به شمار میرود.
انواع مختلف بروساژ دندان
بر اساس نیاز بیمار، متخصص میتواند از بروساژ یا پالیش دندان استفاده کند.
- بروساژ انتخابی: برای نابودی لکها و صیقلی کردن دندان بعد از جرمگیری و با صلاحدید متخصص انجام میشود.
- بروساژ سطحی: در این روش متخصص صرفاً تاج دندانها را صیقل میدهد.
- بروساژ زیبایی: بروساژ زیبایی یا پولیش کرونال، با استفاده از خمیر ساینده کمک میکند تمام لکهای دندان از بین برود و روند جرمگیری به نحو مطلوبتری به پایان برسد.
- بروساژ درمانی: سمنتوم دندان، بافتی سخت است که وظیفه پوشاندن ریشه دندان را به عهده دارد. بعد از جراحیهای لثه، ممکن است سمنتوم بیرون زده و بهراحتی نمایان باشد. در این حالت با کمک بروساژ درمانی میتوان اثرات ناشی از باکتریهای جمع شده را بهخوبی پاکسازی نمود.
صفحه اینستاگرام دکتر سید حمید رضویان بهترین دندانپزشک اصفهان
نکات مراقبتی پس از بروساژ
در کل بروساژ دندان روش پرخطری نیست و عواقبی در پی ندارد. اما در برخی افراد که از حساسیت بالایی برخوردار هستند، ممکن است پولیش نرم بهتر باشد. زیرا این روش کمتر از بروساژ معمولی تهاجمی است.
موارد عدم استفاده از خمیر پروفی برای بروساژ
- پریودنتیت یا التهاب حاد لثه
- روشهای زیبایی مانند کامپوزیت دندان و سرامیک و لمینت سرامیکی و …
- مشکلات مینای دندان و وجود حفره
- دندانهای تازه رشد کرده در کودکان
- مشکلات تنفسی
در کل نمیتوان بروساژ را بهتنهایی یک روش درمانی دانست. بلکه این پروسه در ادامه سایر روشهای دندانپزشکی میتواند مثمر ثمر واقع شد.
معمولا بعد از جرمگیری و بروساژ، متخصص تأکید میکند تا یکی دو ساعت از خوردن و آشامیدن پرهیز کنید. همینطور بهتر است برای حداقل ۲۴ ساعت از نوشیدنیهای کافئین دار یا خوراکیهای رنگی دوری نمایید. ممکن است تا چند روز با خوردن و نوشیدن خوراکیهای داغ یا سرد، دندانهای شما کمی حساسیت نشان دهند که با مسکنها قابل درمان است.
مطالب پیشنهادی :
تأثیر الکل بر رنگ کامپوزیت دندان