بررسی کاربرد انواع ایمپلنت دیجیتال
ایمپلنت دیجیتال به روشهای جدیدتر درمان ایمپلنت دندان گفته می شود. که در آن از جدیدترین فناوریها در مراحل مختلف ایمپلنت استفاده می شود. به طور کلی معمولا هر چه تجهیزات پیشرفته تری برای کاشت ایمپلنت به کار گرفته شود. درمان برای بیمار راحت تر است. همچنین ایمپلنت دیجیتال مزیتهای دیگری نیز بر درمان سنتی ایمپلنت دارد. در این مقاله از سایت دکتر سید حمید رضویان متخصص دندانپزشک اصفهان به بررسی کاربرد انواع ایمپلنت دیجیتال خواهیم پرداخت.
تعریف ایمپلنت دیجیتال
ایمپلنت دیجیتال به روش درمان کاشت ایمپلنت دندان گفته می شود. که در مراحل مختلف آن از تجهیزات و تکنولوژی های جدید بهره گرفته می شود تا نتیجه سریعتر، دقیق تر و راحت تر حاصل شود. برخی از مطبها یا کلینیکها ممکن است به همه این تکنولوژیها مجهز باشند و برخی دیگر تنها یک یا چند مورد آن را در اختیار داشته باشند. متداولترین فناوریهای ایمپلنت دیجیتال به صورت زیر است:
دوربین داخل دهانی
دندانپزشک میتواند از دوربین های داخل دهانی استفاده کند و وضعیت همه دندانها را به راحتی ببیند. و ساختارهای داخل دهان را با نمایی بزرگ مشاهده و تحلیل نماید. دوربین داخل دهانی حاوی یک لامپ کوچک است که فضای داخل دهان را کاملا روشن می کند و به این ترتیب تصاویر واضح و بزرگی از نمای بیرونی لثه، دندانها و غیره بر روی نمایشگر حاصل می کند. با این دوربین میتوان فیلم یا عکس گرفت و برای پرونده ذخیره کرد. این روش برای تشخیص دقیق تر پلاک، پوسیدگی، بیماری لثه، ترک خوردگی یا شکستگی دندانها، جدا شدن پر کردگی و مشکلات دیگر دهان و دندان استفاده می شود. پیش از کاشت ایمپلنت، دندانپزشک باید از سلامت لثه و دندانهای اطراف محل کاشت اطمینان حاصل کند تا موفقیت درمان به خطر نیفتد.
مطالعه بیشتر : نکات مراقبتی برای شکستن یا افتادن لمینت دندان
قالب گیری دیجیتالی دندان
بسیاری از ما تجربه قالب گیری از دندانها با خمیر قالب گیری را داریم. برای برخی، این تجربه ناخوشایند است چرا که باعث می شود مدتی مجبور شوید دهان را باز نگه دارید و تا چند دقیقه وجود خمیر حجیم در دهان را تحمل کنید. بو و طعم آن برای برخی زننده است و برای برخی دیگر حجم زیاد آن باعث ناراحتی یا عق زدن می شود.
اکنون این مشکل با قالب گیری دیجیتالی برطرف شده است. در این روش دیگر نیازی به خمیر نیست بلکه با دستگاه دیجیتالی دهانتان اسکن می شود. تصاویر به دست آمده بلافاصله به کامپیوتر فرستاده می شوند بنابراین به جای این که پروتز ساز مدتی منتظر بماند، میتواند فورا کار ساخت ترمیم را شروع نماید.
مدل سازی سه بعدی کامپیوتری
برای عمل جراحی کاشت ایمپلنت دندان، از راهنمای جراحی دیجیتالی استفاده می شود. این راهنمای جراحی با استفاده از مدل سازی سه بعدی کامپیوتری به دست می آید تا وضعیت استخوان و عصب در محل کاشت ایمپلنت مشخص شود. با این اطلاعات، دندانپزشک قادر است برنامه ریزی دقیقی برای جراحی داشته باشد و این کار را با حداقل برش، انجام بدهد. هر چه برش کمتری در جراحی ایجاد شود، طول دوره نقاهت پس از عمل کاشت ایمپلنت دندان کوتاهتر خواهد بود و درد کمتری را نیز تجربه خواهید کرد. راهنمای دقیق جراحی بر روی دندانها قرار می گیرد تا اطمینان حاصل شود هیچ آسیبی به بافتهای مجاور وارد نمی شود و عصب صدمه نمی بیند. راهنمای جراحی باعث می شود جراحی با دقت بالا صورت بگیرد.
تکنولوژی کد / کم
عبارت کد / کم (CAD/CAM) مخفف عبارت طراحی و ساخت به کمک کامپیوتر است. (کد مخفف computer-assisted design و کم مخفف computer-aided manufacturing). با این تکنولوژی به سرعت و با دقت بالا ترمیم برایتان ساخته می شود.
پس از کاشت ایمپلنت دندان، بلافاصله و یا پس از چند ماه که ایمپلنت به استخوان جوش خورد، باید اباتمنت و سپس روکش دندان بر روی ایمپلنت نصب شود. برای ساخت روکش میتوان به روش سنتی عمل کرد و پس از قالب گیری از ایمپلنت، روکش را در آزمایشگاه به صورت دستی ساخت و یا با کمک کد / کم این کار را بدون اتلاف وقت انجام داد.
برای ساخت ترمیم با کد / کم، ابتدا ایمپلنت قالب گیری دیجیتالی می شود. تصاویر به صورت داده های دیجیتالی ذخیره شده و به دستگاه فرستاده می شوند. در کامپیوتر با نرم افزار طراحی سه بعدی، ترمیم متناسب با شرایط ایمپلنت طراحی می شود. دندانپزشک ممکن است تغییراتی در طراحی ایجاد نماید. مدل نهایی به دستگاه تراش دیجیتالی فرستاده می شود. تا در آنجا، دستگاه ترمیم را تراش داده و آماده کند. کل این فرآیند به جای دو هفته در روش سنتی، تنها ظرف یک روز انجام می شود.
عکس برداری دیجیتالی
یکی دیگر از پیشرفتهای حوزه دندانپزشکی، عکس برداری دیجیتالی است. که در آن دیگر نیازی به گذاشتن فیلم در داخل دهان شما نمی باشد بلکه با کمک دستگاه دیجیتالی عکس گرفته می شود. با این حال این روش عکس برداری برای همه موارد مناسب نیست و باز هم ممکن است به عکس برداری دندان به روش معمولی نیاز پیدا کنید.
مزیت های ایمپلنت دیجیتالی دندان
همان طور که گفته شد، در ایمپلنت دیجیتالی از دستگاههای پیشرفته استفاده می شود. تا دقت درمان بالا برود. مثلا هنگامی که از راهنمای جراحی استفاده می شود. برش به حداقل می رسد بنابراین فوایدی چون درد و خونریزی کمتر و کوتاهتر شدن دوره نقاهت به دنبال دارد. به طور کلی مزیتهای ایمپلنت دیجیتالی به صورت زیر است:
- دقت بالاتر درمان
- کاهش درد و ناراحتی بیمار
- سریعتر شدن مراحل درمان
- سهولت ذخیره سازی تمامی اطلاعات و داده ها و نگهداری و ارسال فوری آنها (از طریق کامپیوتر)
افراد مناسب برای ایمپلنت دیجیتالی دندان
کاشت ایمپلنت دیجیتالی همانند کاشت ایمپلنت معمولی مستلزم وجود شرایط مناسب است. شرایط کاشت ایمپلنت دیجیتالی تفاوتی با ایمپلنت معمولی ندارد. و هر کسی که میتواند روش معمولی کاشت را پشت سر بگذارد، ایمپلنت دیجیتالی نیز میتواند بکارد. این شرایط عبارتند از:
- داشتن استخوان کافی و با کیفیت در محل کاشت و یا انجام پیوند استخوان در صورت توصیه دندانپزشک
- سلامت دهان و لثه
- وضعیت سلامتی مناسب در زمان جراحی (برای مثال اگر دیابت دارید باید بیماری تان تحت کنترل قرار بگیرد و سپس اقدام به جراحی کنید)
- ترک سیگار از چند هفته پیش از جراحی تا چند هفته پس از جراحی
- توانایی رعایت کردن اصول بهداشتی دهان و دندان
میزان هزینه ایمپلنت دیجیتالی دندان
اگر می خواهید ایمپلنت دیجیتالی بگذارید، برای اطلاع یافتن از هزینه هر مرکز باید از همان مرکز سوال کنید. چرا که هزینه ها بر اساس موقعیت کلینیک، تخصص دندانپزشک و تجهیزات مورد استفاده تفاوت می کند. به طور کلی هزینه ی ایمپلنت دیجیتالی تفاوت زیادی با ایمپلنت معمولی ندارد.