عصب کشی یک روش درمانی است که در صورت متورم شدن، ایجاد عفونت، یا مردن ناحیه پالپ دندان مورد استفاده قرار می گیرد. ناحیه پالپ یک بافت نرم در مرکز دندان است که از اعصاب، رگ های خونی، و بافت اتصالی تشکیل شده است. ساقه پالپ یک بخش میان تهی در مرکز دندان است که در آن بافت پالپ وجود دارد و این بافت به کانال هایی در پایین ختم می شود که تا ریشه های دندان و استخوان اطراف آن ادامه پیدا می کند. بعضی دندان ها بیش از یک کانال ریشه دارند، اما همه دندان ها حداقل دارای یک کانال ریشه هستند.
دلایل
بسیاری از مسائل می توانند به ناحیه پالپ و اعصاب دندان آسیب وارد کنند. در ادامه برخی از رایج ترین دلایل نیاز به استفاده از روش درمانی عصب کشی دندان ارائه شده است.
- درد: وجود دندان درد رایج ترین علامت نیاز به عصب کشی است. دردی که نشانه نیاز به عصب کشی دندان است یک درد خاص می باشد. اگر دندان هنوز زنده باشد، فرد آسیب دیده حساسیت زیادی را نسبت به تماس مواد گرم یا سرد با دندان احساس خواهد کرد. در این حالت دندان فرد به صورت غیر منتظره در اواسط شب یا در زمانی که بیمار حتی غذا یا نوشیدنی مصرف نمی کند، دچار درد می شود. این درد می تواند به یک سر درد شدید در ادامه تبدیل شود که در حقیقت باعث می شود فرد علت اصلی و اولیه ایجاد درد را فراموش کند. اگر دندان مرده باشد و دچار آبسه شود، بیمار در زمان جویدن غذا یا وارد کردن فشار به دندان درد احساس خواهد کرد.
- آبسه: اگر یک دندان دچار آبسه شود، برای رفع مشکل لازم است دندان عصب کشی شود. آبسه زمانی تشکیل می شود که دندان می میرد و یک کیست در انتهای ریشه دندان تشکیل می شود. این چرک در ناحیه بافت مرده عصب تشکیل شده و با ایجاد باکتری در آن عفونی می شود. گاهی اوقات آبسه یک برآمدگی ایجاد می کند که شبیه یک جوش در ناحیه خارجی لثه ها است. بیمار حتی ممکن است متوجه شود که از این جوش ها چرک خارج می شود یا دهان وی دچار بوی بد شده است. آبسه ممکن است گاهی اوقات باعث ایجاد ورم یا خون ریزی در اطراف دندان شود و گاهی اوقات ورم زیادی در ناحیه گونه، فک، یا گلو در این ارتباط مشاهده می شود. اگر متوجه ایجاد این ورم شدید، لازم است که فوراً برای درمان به مطب دندان پزشک مراجعه نمایید. بسیاری از شرایط دیگر مربوط به آن نیز می توانند علائمی شبیه دندان درد داشته باشند. بنابراین بسیار مهم است که در زمان احساس درد در اطراف دندان، یک معاینه کامل از وضعیت دندان ها و ناحیه پالپ توسط دندان پزشک انجام شود تا به این ترتیب بتوان علت اصلی ایجاد مشکل را تشخیص داد.
- پوسیدگی عمیق: اگر پوسیدگی دندان در ناحیه های زیرین دندان نفوذ کند و به بخش پالپ برسد، پالپ به واسطه باکتری ها دچار عفونت ریشه می شود. اگر این مسئله اتفاق افتد، دندان بیمار دچار التهاب یا درد می شود و در نهایت دندان می میرد و به یک بافت فاسد شده تبدیل خواهد شد. گاهی اوقات در این رابطه بیمار دردی احساس نمی کند، اما تنها راهی که دندان پزشک می تواند همه پوسیدگی های دندان را از دهان بیمار خارج کند از طریق عصب کشی و خارج کردن عصب آسیب دیده است.
- آسیب به خاطر ضربه: اگر به یک دندان با نیروی زیاد ضربه وارد شود، ممکن است عصب موجود در انتهای ریشه از محل خود جدا شود و این موضوع باعث مرگ دندان خواهد شد. این مشکل ممکن است بلافاصله پس از تصادف یا وارد شدن ضربه به دندان ایجاد شود، یا احتمال دارد ایجاد این مشکل پس از چند سال از وارد شدن ضربه به دندان بیمار اتفاق افتد.
- شکستن دندان: دندانی که شکسته شده یا ترک خورده در صورتی که این ترک خوردگی به نواحی عمیق دندان و ناحیه پالپ رسیده باشد، ممکن است نیاز به عصب کشی داشته باشد. اگر یک دندان به صورتی شکسته باشد که بخش زیادی از ساختار دندان در بالای خط لثه برای گذاشتن عاج یا سایر روش های بازیابی باقی نمانده باشد، ممکن است نیاز به عصب کشی دندان وجود داشته باشد تا به این ترتیب یک پست برای نگه داشتن ابزارهای بازیابی و ترمیم مورد نیاز در کانال دندان قرار گیرد.