بررسی خطرات باقی ماندن ریشه در لثه
باقی ماندن ریشه در لثه خطرناک است و پیامدهای ناگواری را به دنبال دارد. این امر موجب درد، عفونت و حساسیت می شود. در صورت بروز این اتفاق باید ریشه توسط دندان پزشک معاینه شده و خارج گردد. در این مطلب از سایت دکتر سید حمید رضویان متخصص دندانپزشک اصفهان خطرات باقی ماندن ریشه در لثه را مورد بررسی قرار می دهیم.
اغلب دندان ها به علل گوناگونی مانند عدم رشد و شکستگی در زیر لثه ها پنهان شده اند برای خارج کردن ریشه ها به جراحی نیاز است. بیرون آوردن ریشه ها در زیر لثه ها به کمک جراحان انجام می گیرد. در برخی موارد برای بیرون آوردن ریشه از لثه تنها به ایجاد یک برش کوچک نیاز است. در صورتی که ریشه در لثه به صورت پنهان باشد باید ریشه مورد نظر با استفاده از جراحی های پیچیده تر خارج شود.
دندانپزشکان برای انجام این نوع عمل جراحی از وسایل و ابزار مخصوص استفاده می کنند. برای بیرون کشیدن ریشه از لثه امکان دارد مقداری اعمال فشار نیاز باشد که ممکن است بیمار کمی ناراحتی را تحمل کند. اما بعد از بیرون آوردن ریشه مشکل حل خواهد شد. در برخی موارد که بسیار کم اتفاق می افتد امکان دارد که بخشی از ریشه در لثه باقی بماند که تکه باقی مانده پس از گذشت یک پروسه زمانی به طرف قسمت خالی دندان حرکت می کند. وجود این استخوان موجب تحریک شدن زبان و به مرور زمان موجب ایجاد عفونت در لثه نیز می گردد.
علل باقی ماندن ریشه در لثه
باقی ماندن ریشه در لثه مطمئنا بر اثر موارد مختلفی ایجاد می شود که در ادامه به بررسی برخی از موارد خواهیم پرداخت. در برخی موارد امکان دارد مشاهده کنیم که کشیدن و بیرون آوردن دندان برای برخی از افراد بسیار الزامی و ضروری می باشد. به این دلیل خارج کردن ریشه از لثه بسیار اورژانسی است زیرا باعث آسیب دیدن سایر دندان ها می شود. برخی از عواملی که باعث باقی ماندن ریشه در لثه می شود شامل موارد ذیل می باشد:
دندان شکسته
یکی از مشکلاتی که برای بیشتر افراد بروز می کند شکستن دندان است. در اکثر مواقع تنها قسمت کوچکی از دندان ها شکسته می شود که در این موارد می توانیم دندان را با کامپوزیت درمان کنیم. اما مواردی وجود دارد که دندان به شکل کامل و بسیار نزدیک به لثه دچار شکستگی می شود. در این موقعیت دندان نیاز به درمان اساسی دارد و لازم است که ریشه از لثه خارج شود. عارضه دندان شکسته ممکن است در هنگام انجام فعالیت های ورزشی بروز کند. شایع ترین دلایل برای ایجاد دندان شکسته زمین خوردن است که معمولا در کودکان اتفاق می افتد و باعث از دست دادن یک دندان می شود.
دندان عقل نهفته
برخی از افراد امکان دارد با شنیدن نام دندان عقل کمی احساس ترس داشته باشند. اما نکته قابل توجه این است که در صورت رسیدگی به این دندان مشکلی خاصی برای شما پیش نخواهد آمد. معمولا دندان های عقل در بیشتر افراد به شکل طبیعی وجود دارد اما برخی از افراد نیز وجود دارند که با مشکل دندان عقل رشد نکرده روبرو هستند.
برای بررسی وضعیت این نوع دندان ها لازم است که از فک عکس رادیولوژی گرفته شود. پس از گرفتن عکس رادیولوژی دندانپزشک بررسی های لازم را انجام می دهد که آیا دندان نیاز به خارج کردن دارد یا خیر. معمولا در بیشتر افراد لازم است که دندان عقل باید خارج شود. به این دلیل خارج کردن دندان الزامی است. در صورتی که دندان عقل درمان نشود امکان دارد به دندان های دیگر آسیب برساند.
کشیدن دندان
کشیدن دندان ها امکان دارد به دلایل گوناگونی مانند بیماری پریودنتال اتفاق بیافتد این بیماری بر اثر التهاب لثه ها و جمع شدن باکتری ها و عغونت دندان ها ایجاد می شود. در بیشتر موارد کشیدن دندان ها کار ساده ای است و درد چندانی ایجاد نمی کند. اما در برخی افراد امکان دارد کشیدن دندان ها کار سخت و پیچیده ای باشد در این شرایط استفاده از روش های معمول امکانپذیر نیست. امکان دارد در هنگام تخلیه دندان دچار شکستگی شود و موجب باقی ماندن ریشه در لثه شود. در برخی موارد نیز کشیدن دندان ها به دلیل کوچک بودن فک و تعدد دندان ها انجام می گیرد.
رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان
عدم رعایت بهداشت دندان، مسواک نزدن، عدم استفاده از نخ دندان و دهانشویه ها موجب پوسیدگی دندان ها می شود. در حالت کلی می توانید بهداشت عمومی دهان و دندان را رعایت کرده و از بیشتر مشکلات مربوط به دندان ها پیشگیری کنید. زمانی که افراد به دندانهای خود توجه ای ندارند مطمئنا دندان ها دچار پوسیدگی و مشکل می شوند. ضعف به وجود آمده در دندان ها موجب پوسیدگی دندان ها می شوند که به احتمال زیاد دندان دچار شکستگی می شود. در این مواقع نیاز به کشیدن دندان احساس می شود. بنابراین رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان باعث می شود که احتیاج به درمان ریشه دندان داشته باشید.
روش های بیرون آوردن ریشه باقی مانده در لثه
باقی ماندن ریشه در دندان باعث ایجاد تروما می شود. مطمئنا برخی از افراد این پرسش را دارند که تروما چیست؟ تروما به علت یا ضربه ای گفته می شود که به صورت ناگهانی به دندان ها وارد شده و باعث می شود که دندان آسیب ببیند یا بشکند. تروما امکان دارد بر اثر زمین خوردن، تصادف یا دعوا پیش بیاید. برای بیرون آوردن ریشه باقی مانده از جراحی استفادهمی شود. در ابتدای امر باید بگوییم که جراحی ریشه مقداری پیچیده تر از جراحی های دیگر دندان می باشد. معمولا پروسه جراحی توسط متخصصان دهان و دندان انجام می گیرد.
طبیعتا باقی ماندن ریشه در لثه موجب نگرانی های بیماران می شود. زمانی که دندان به هر دلیلی از بین می رود و ریشه در لثه باقی می ماند امکان انتشار عفونت و بوی بد دهان را به دنبال دارد. برخی از افراد نگرانی این را دارند که ممکن است به بیماری های فک یا ایجاد مشکل برای استخوان فک دچار شوند. از سوی دیگر بیماران این دغدغه را دارند که دندان خود را از دست داده و باید از چه روشی برای جایگزین کردن دندان استفاده کنند.
صفحه اینستاگرام دکتر سید حمید رضویان بهترین دندانپزشک اصفهان
برای تصمیم گیری در رابطه با باقی ماندن ریشه در لثه عکس های رادیوگرافی تهیه می کنند که براساس آن دندانپزشک تصمیم می گیرد آیا لازم است که ریشه را بیرون بیاورد یا آن را به حال خود رها کند. در اکثر موارد نیازی به بیرون آوردن ریشه نیست. در صورتی که بخش باقی مانده یک قطعه کوچک از ریشه و فاقد عفونت باشد نیازی به بیرون آوردن آن نخواهد بود. با توجه به اینکه ریشه دندان یک بخش از بدن انسان است باعث واکنش ایمنی در بدن نخواهد شد و احتیاجی نیست اقداماتی جهت خروج آن انجام بگیرد. در این حالت لثه خیلی سریع بهبود پیدا کرده و ترمیم می شود و مشکل به وجود آمده از بین می رود.
اما در برخی شرایط باقی ماندن ریشه در لثه به دلیل بزرگ بودن ریشه یا درگیر شدن با عفونت باید تحت درمان قرار بگیرد. در این موقعیت لثه را برش می دهند و با کمک ابزارهای مخصوص ریشه را بیرون می کشند. در صورتی که قطعه بزرگ باشد آن را به تکه های کوچتر تقسیم می کنند سپس آن ها را خارج می کنند.
مطالب پیشنهادی :
کاربردهای دندانپزشکی میکروسکوپی