معرفی روشهای تقویت مینای دندان
در این مطلب از سایت دکتر سید حمید رضویان متخصص دندانپزشک اصفهان به بررسی عوامل فرسایش مینای دندان و مهمترین اقدامات برای تقویت مینای دندان می پردازیم. اگر به دنبال داشتن دندان هایی سالم و با ظاهری زیبا هستید، به شما پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید. توجه به بهداشت دهان و دندان با استفاده از راه های تقویت مینای دندان و مراقبت های لازم، از بروز مشکلات مختلف برای دندان و صرف کردن هزینه های گزاف برای عصب کشی و … جلوگیری می کند. از این رو انجام دستورالعمل ها و رعایت نکات مهم در این زمینه بسیار حائز اهمیت می باشد.
مینای دندان
سخت ترین بافت بدن انسان که به عنوان یک پوشش بیرونی بر روی دندان قرار گرفته است، مینا نام دارد. مینا آن بخش از دندان را که خارج از لثه ها می باشد را می پوشاند. به عبارتی مینا یک لایه محافظتی است که از دندان در برابر درجه حرارت ها و مواد شیمیایی مضر و آسیب های مختلف مراقبت می کند. بدن ما قابلیت بازسازی مینای دندان های شکسته و ترک خورده و آسیب دیده را ندارد زیرا مینا دارای سلول زنده نمی باشد، از این رو مراقبت و تقویت مینای دندان اهمیت بسیار زیادی دارد.
مهمترین عوامل فرسایش مینای دندان
با اینکه مینای دندان می تواند خود را ترمیم کند اما باز هم عوامل مختلفی باعث فرسایش، لکه شدن و تخریب آن می شوند. فرسایش مینا و کم شدن میزان محافظت از دندان ها باعث به وجود آمدن عارضه های مختلف برای دندان می شود که منجر به عصب کشی، کشیدن دندان، شکستگی، خرابی دندان و … می گردد. از مهمترین عوامل فرسایش مینای دندان می توان موارد زیر را نام برد:
- بزاق کم و خشکی دهان
- مشکلات ژنتیکی و ارثی
- بیماری ریفلاکس معده ( GERD)
- آسیب دیدن در اثر ساییدگی، شکستگی و اصطکاک بالا
- مصرف بعضی از داروها مانند آنتی هیستامین و آسپرین
- مصرف زیاد نوشیدنی های اسیدی مانند نوشابه و آب مرکبات
- تغذیه و رژیم غذایی نامناسب مانند مصرف بالای قند و نشاسته
بررسی مهمترین اقدامات برای تقویت مینای دندان
در بدن انسان بافت های سخت مانند استخوان می توانند رشد کنند ولی مینای دندان امکان رشد و بازسازی مجدد ندارد؛ به همین دلیل مراقبت از آن اهمیت ویژه ای دارد. برای محافظت و مراقبت از مینای دندان باید یک سری اقدامات لازم انجام شود و با استفاده از روش ها و راهکارهایی مینای دندان را تقویت نمود. از مهمترین راه های محافظت و تقویت مینای دندان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مراقبت در برابر ضربه و آسیب
برای محافظت از دندان ها و مینای آنها باید از وارد آمدن ضربه و فشار زیاد جلوگیری شود. در صورت شکستگی و یا ساییدگی دندان، مینای آن تضعیف می گردد و ترمیم آن بسیار مشکل خواهد بود. از این رو افرادی مانند ورزشکاران رزمی که در معرض ضربات و آسیب های بیرونی و محیطی به دندان های خود هستند، باید اقدامات مراقبتی لازم را انجام دهند.
اجتناب از مصرف نوشیدنی و مواد غذایی مضر برای مینای دندان
فرایندی به نام تجزیه مواد معدنی وجود دارد به این صورت که برخی از خوراکی ها و نوشیدنی ها دارای موادی هستند که با باکتری های داخل دهان ترکیب شده و اسیدی مضر تولید می شود که اثر بسیار بدی روی مینای دندان می گذارد و باعث فرسایش و تخریب آن می گردد.
برای جلوگیری از فرسودگی مینای دندان و تقویت آن باید از مصرف خوراکی و نوشیدنی های حاوی شکر، نشاسته، مواد اسیدی، رنگ ها و شیرین کننده های مصنوعی، مواد سفت و سخت خودداری نمایید.
مصرف خوراکی های حاوی مواد تقویت کننده مینا
مواد غذایی و نوشیدنی هایی مانند لبنیات که دارای مواد معدنی هستند، در تقویت مینای دندان تاثیر بسزایی دارند. خوراکی های دارنده فسفات و کلسیم می توانند کمبود مواد معدنی مورد نیاز مینای دندان را جبران نمایند و ذخیره مواد معدنی را در بدن بالا ببرند که موجب ترمیم مینا می شود.
همچنین استفاده از انواع دهان شویه که حاوی فلوراید هستند کمک زیادی به تقویت مینای دندان می کند.
استفاده صحیح و مکرر از مسواک
مسواک زدن مرتب و صحیح و تمیز کردن دندان ها از همه جهات تاثیر بسزایی در حفظ مینا دارد. همچنین برای مراقبت از مینای دندان ها، مسواک زدن زبان که محل تجمع باکتری ها می باشد و استفاده از نخ دندان نیز باید مورد توجه قرار بگیرد.
مسواک باید هر ۳ تا ۴ ماه تعویض گردد و دارای جنس سفت و سختی نباشد. در صورتی که مسواک شما بسیار سفت باشد و یا مسواک زدن و حرکات برس آن روی دندان ها با فشار زیاد صورت بگیرد، باعث فرسایش مینا می گردد.
مصرف آدامس بدون شکر
جویدن آدامس باعث افزایش بزاق و به وجود آمدن آنزیم های جذب کننده کلسیم و فسفات می گردد و مفید می باشد اما به شرطی که آدامس حاوی شکر و مواد قندی نباشد. بزاق دهان اسید حاصل از تجزیه بعضی مواد غذایی را خنثی می نماید و PH دهان را در حالت تعادل نگه می دارد، از این رو جویدن آدامس بدون قند کمک شایانی به ترشح بزاق و در نتیجه تقویت مینای دندان می کند.
صفحه اینستاگرام دکتر سید حمید رضویان بهترین دندانپزشک اصفهان
اجتناب از استعمال دخانیات
نیکوتین موجود در سیگار، تنباکو و دیگر مواد دخانی باعث اختلال گردش خون در لثه ها و دندان ها و نرسیدن مواد مغذی و اکسیژن لازم به آنها می شود. و باکتری های مفید موجود در محیط دهان را از بین می برد. این امر در تضعیف مینای دندان تاثیر بسیار زیادی دارد. و باعث فرسایش مینا و ایجاد لکه ها و و جرم ها بر روی دندان ها می گردد.
افراد سیگاری باید اقدامات مراقبتی را جدی بگیرند و مرتب وضعیت سلامت دندان های خود را چک کنند. کسانی که نمی توانند مصرف دخانیات را ترک نمایند. برای محافظت از مینای دندان های خود باید به مسواک زدن مرتب، استفاده از محلول های دهانشویه، جرم گیری دندان ها و … توجه ویژه ای داشته باشند.
انتخاب خمیردندان مناسب
فلوراید به عنوان تقویت کننده مینای دندان شناخته می شود، از این رو باید خمیر دندانی را انتخاب کنید که دارای فلوراید باشد. همچنین یک خمیردندان مناسب علاوه بر داشتن فلوراید باید درصدی از سدیم کلراید، فسفات و کلسیم محلول داشته باشد. از آنجایی که مینای دندان از این مواد معدنی تشکیل شدند. برای جبران کمبود آنها و تقویت مینای دندان باید از خمیر دندانی استفاده شود که حاوی این مواد باشد.
برطرف کردن مشکلات گوارشی
ریفلاکس یا بازگشت اسید معده به دهان می تواند تاثیرات مخربی بر روی مینای دندان داشته باشد. در افرادی که بیماری ریفلاکس معده یا همان ترش کردن و سوزش سر معده را دارند، گاهی اوقات مقداری از اسید معده به دهان باز می گردد. و محیط دهان را به شدت اسیدی می کند که این امر موجب فرسودگی و و خوردگی مینای دندان می شود.
مطالب پیشنهادی :