بررسی انواع پروتز متحرک
درمان دندان های عفونت کرده، خراب شده و یا کشیده شده به دلایل مختلف، از جمله چالش هایی است که اکثر افراد درگیر آن می باشند. چرا که نه تنها در زمینه خوردن و آشامیدن وجود دندان از اهمیت بالایی برخوردار است که در زمینه زیبایی دهان و افزایش اعتماد به نفس نیز، دندان یکی از موارد کلیدی می باشد. در این مطلب از سایت دکتر سید حمید رضویان متخصص دندانپزشک اصفهان انواع پروتز متحرک را مورد بررسی قرار دهیم. استفاده از پروتز از جمله روش های پر کاربرد در این زمینه است. در برخی موارد متخصص تشخیص می دهد که برای فرد باید از پروتز دندان متحرک استفاده شود.
پروتز متحرک چیست؟
شرایط از دست رفتن دندان ها همیشه به یک شکل نیست و در مواردی امکان اینکه متخصص پروتز ثابت برای فرد استفاده کند، فراهم نیست. در چنین شرایطی از پروتزهای متحرک استفاده می شود که به صورت جزیی یا دست دندان کامل کاربرد دارند. نام این نوع پروتز اشاره به این دارد که امکان جابجایی و در آوردن و گذاشتن دندان وجود دارد. در واقع می توان پروتز متحرک را از دهان خارج کرد. مثال واضح آن دست دندان های معمولی یا همان دندان مصنوعی است که در افراد مسن اغلب استفاده می گردد.
انواع مختلف پروتز متحرک
در دسته پروتزهای متحرک نیز با توجه به شرایط از نظر جنس و یا نوع قالب و تعداد، انواع مختلفی وجود دارد. دو دسته کلی و معروف آنها شامل پروتز کامل یا همان دست دندان های معروف و پروتز پارسیل (پارشیل) می باشد. پروتز پارسیل به گونه ای از پروتزهای ناکامل گفته می شود. اینکه وضعیت دهان و دندان شما به چه شکل باشد و چه تعداد دندان از دست رفته داشته باشید، تعیین می کند که متخصص برای شما پروتز متحرک کامل استفاده کند یا از پروتزهای پارسیل کمک بگیرد.
۱. پروتز کامل دندان
در پروتز کامل فرآیند معاینه، قالب گیری، ساخت پروتز و تحویل به مراجعه کننده صورت می گیرد. در این مراحل در صورتی که شرایط مراجعه کننده دشوار باشد یک پروتز فوری برای او تجویز می گردد که بعد از دریافت پروتز معمولی، پروتز فوری برداشته می شوند. برای اینکه شرایط لثه و فک به پایداری کامل برسد، یک فرصت چند هفته ای بعد از کشیدن دندان به مراجعه کننده داده می شود، که در این مدت از پروتز فوری استفاده می شود.
پروتزهای کامل نیز در دو دسته کلی قرار می گیرند که شامل نوع معمولی و نوع لثه نرم می شوند. در واقع یک پروتز کامل از قسمت دندان و لثه تشکیل شده است. قسمت لثه در حالت معمولی و نرم ارائه می شود که حالت لثه نرم در موارد خاص و اوایل قرار گیری دندان استفاده می گردد.
۲. پروتز دندان پارسیل
دسته دیگری از پروتز های متحرک، پروتز ناکامل یا پارسیل می باشد که علاوه بر قالب دندان جایگزین، تجهیزات دیگری مانند نگهدارنده دارند. نگهدارنده فلزی کمک میکند که پروتز در جای خود فیکس و ماندگار شود. این نوع پروتز ها در دسته پروتز های ارزان قیمت و سریع قرار می گیرند که برای تعداد کم دندان کاربرد مناسبی دارد و مانع ایجاد فشار و صدمه به باقی دندان های فرد می شود.
زمانی متخصص به مراجعه توصیه می کند که از پروتز پارسیل استفاده نماید که تعداد دندان سالم در فک بالا و پایین مناسب باشد و نیازی به کشیدن آنها وجود نداشته باشد. اما در صورتی که باقی دندانها خراب و عفونت کرده باشد، باقی را هم می کشند و از دست کامل دندان استفاده می کنند. خود پروتزهای پارسیل به چند دسته تقسیم می شوند که شامل پروتز بافتی اکریلیک، پروتز با چارچوب فلزی و پروتز انعطاف پذیر می باشد.
۳. پروتز دندان اوردنچر
یک دسته دیگر از پروتز های دندان متحرک، پروتز دندان اوردنچر می باشد که ترکیبی از دست دندان کامل به همراه پایه های ایمپلنتی می باشد. در واقع در این حالت دو یا چند پایه ایمپلنت درون لثه ایجاد می گردد تا فرد راحتی بهتری داشته باشد و دست دندان محکم تر و ثابت تر درون دهان قرار بگیرند.
صفحه اینستاگرام دکتر سید حمید رضویان بهترین دندانپزشک اصفهان
ساختار پروتز متحرک
مواد سازنده پروتزهای متحرک متفاوت می باشد و ترکیب هایی گوناگونی در این زمینه استفاده می گردد. در مورد پروتز های پارسیل با ترکیب هایی به صورت، تمام آکریل یا فلیپر روبرو هستیم. در کنار اینها آلیاژهای فلزی نیز تشکیل دهنده پروتز می باشند که شامل کبالت و کرم می باشد. البته بعضا بخاطر ظاهر فلزی گیره این پروتز ها از پارسیل انعطاف پذیر یا همان پارسیل felexite نیز استفاده می شود.
روش انجام پروتز متحرک
فرآیند معاینه تا ساخت و قرار دادن دندان در دهان، زمانی در حدود چند هفته در بر می گیرد. ابتدا چند جلسه معاینه و بررسی وضعیت دهان و دندان انجام می شود و تمام نکات توسط متخصص به مراجعه کننده اطلاع داده می شود. در ادامه مراحل رسیدن به دندان پروتز متحرک را مرور می کنیم. معاینه اولیه و بررسی شرایط فک پایین و بالای مراجعه کننده. در این مرحله مواردی چون وضعیت فک ها، نحوه قرار گیری آنها روی یکدیگر، فاصله بین فک ها و … بررسی می شود. از معاینات کامل متخصص نتایجی حاصل می شود که بر اساس آنها فرآیند قالب گیری انجام می گردد. برای قالب گیری از موادی مانند موم که قابلیت شکل پذیری دارند استفاده می شود و به خروجی نهایی دست می یابند.
- پروتزهای دندانی با توجه به نیاز به صورت دست کامل یا پارسیل، ساخته می شود و آماده جایگذاری و نصب می گردد.
- بعد از نصب دندان در مراجعات بعدی تنظیمات مربوط به راحتی و آسایش فرد انجام می شود.
مطالب پیشنهادی :