علل و عوارض پوسیدگی دندان چیست؟
مجموعه ای از پلاک های دندانی و نیز باکتری های بی رنگی هستند که از غذاها و نوشیدنی هایی که حاوی قند و نشاسته هستند برای تولید اسیدها تغذیه می کنند، همان گونه که در مطالب قبلی سایت دکتر حمید رضویان متخصص دندانپزشک اصفهان به آن اشاره نمودیم. این اسیدها به مرور زمان شروع به خوردن سطح بیرونی یا مینای دندان می کنند. از طرف دیگر، مواد معدنی موجود در بزاق ما مانند کلسیم و فسفات به علاوه فلوراید در خمیر دندان که یکی از روش های مهم مبارزه با پوسیدگی دندان است. با جایگزینی مواد معدنی از دست رفته و مبارزه با اسیدها به ترمیم مینای دندان کمک می کنند. در ادامه قصد مطالعه علل و عوارض پوسیدگی دندان را داریم.
این مطلب را نیز مطالعه کنید : عوارض استفاده از آمالگام در پرکردن دندان
موارد اصلی علل پوسیدگی دندان
تشکیل پلاک
پلاک دندان یک غشاء چسبنده شفاف است که دندان های شما را می پوشاند. پلاک به دلیل خوردن مواد زیادی قند و نشاسته و عدم نظافت دندان ها به وجود می آید. زمانی که این مواد غذایی از روی دندان های شما پاک نشوند، باکتری ها به سرعت از آنها تغذیه کرده و پلاک ایجاد می کنند. پلاکی که روی دندان های شما می ماند می تواند در زیر یا بالای خط لثه شما تبدیل به تارتار شود. تارتار برداشتن پلاک را دشوارتر کرده و باعث ایجاد سپری برای باکتری ها می شود.
حملات پلاک
اسیدهای موجود در پلاک، مواد معدنی موجود در مینای دندان شما را از بین می برند. این فرسایش باعث ایجاد روزنه های کوچک یا سوراخ هایی در مینای دندان می شود. در مرحله بعدی که نواحی از مینای دندان فرسوده شدند، باکتری ها و اسید می توانند به لایه بعدی دندان های شما به نام عاج برسند. این لایه نرم تر از مینای دندان بوده و مقاومت کمتری نسبت به اسید دارد. عاج دارای لوله های ریزی ست که مستقیما با عصب دندان ارتباط برقرار کرده و باعث ایجاد حساسیت می شود.
ادامه تخریب دندان
زمانی که پوسیدگی دندان ایجاد شد باکتری ها و اسید به آسیب زدن دندان ها ادامه داده. و در کنار مواد داخلی دندان یا همان پالپ که شامل اعصاب و رگ های خونی است حرکت می کنند. پالپ به دلیل باکتری ها تحریک و متورم می شود. از آنجایی که نیز جایی برای ورم در داخل دندان وجود ندارد، عصب تحت فشار قرار گرفته و باعث درد می شود. این ناراحتی یا درد حتی می تواند در خارج از ریشه دندان تا استخوان گسترش یابد.
عوارض پوسیدگی دندان
حفره ها به قدری رایج هستند که شاید شما روش های مبارزه با پوسیدگی دندان را جدی نگیرید. مثلا ممکن است فکر کنید اگر کودکان دچار پوسیدگی در دندان های شیری خود شدند مهم نیست. با این وجود، این پوسیدگی حتی برای این کودکان نیز می تواند با عوارض جدی و پایداری همراه باشد:
- درد
- آبسه دندان
- تورم یا چرک در اطراف دندان
- آسیب دیدگی یا شکستگی دندان ها
- مشکلات جویدن
- تغییر موقعیت دندان ها و نیاز به ارتودنسی
راه های ارتباطی با دکتر سید حمید رضویان