علل ترس از دندانپزشکی

علل ترس از دندانپزشکی چیست؟

دنتوفوبیا را میتوان به عناصر مختلف تقسیم کرد. بیشتر کسانی که این فوبیا را دارند، بیشتر از یکی از این عناصر می ترسند در حالی که برخی که فوبیای شدید دارند ممکن است همزمان از چند عنصر یا همه این عناصر وحشت داشته باشند. در این مقاله از سایت دکتر سید حمید رضویان متخصص دندانپزشک اصفهان به بررسی علل ترس از دندانپزشکی خواهیم پرداخت.

دندانپزشک:

یک تصور رایج در بین برخی مردم وجود دارد که دکترها افرادی بی احساس و سرد و حتی سادیستی هستند. این تصور باعث ترس از دکتر می شود. اگر تجربه شخصی بدی با یک دندانپزشک داشته اید، بیشتر این احتمال وجود دارد که دچار این فوبیا شوید.

درد:

تا مدتی پیش، دندانپزشکی کاملا بدون درد غیر ممکن بود و حتی امروز هم برخی درمانهای دندانپزشکی با کمی درد و ناراحتی همراه هستند. بسیاری از مردم به درد ناحیه دهان خیلی حساس هستند و می ترسند درد شدید باشد.

مطالعه بیشتر : آشنایی با لمینت خیلی نازک دندان

بی حسی یا عق زدن:

برخی افراد به خصوص کسانی که تجربه خفگی یا مشکل تنفسی داشته اند، از این که دهانشان بی حس شود می ترسند. ممکن است فرد از این که نتواند نفس بکشد یا قورت بدهد نگران باشد.

صداها و بوها:

بسیاری از افراد به خصوص کسانی که تجربه بدی از دندانپزشکی رفتن دارند از صداها و بوهای مطب دندانپزشکی می ترسند به خصوص صدای دریل دندانپزشکی.

سوزن:

اگر فوبیای سوزن دارید، ممکن است از تزریق بی حسی در دهان وحشت داشته باشید و همین شما را از مطب دندانپزشکی فراری دهد.

تاثیر تجربه دندانپزشک متخصص بر نتیجه ایمپلنت | بهترین دندانپزشک اصفهان

عوارض ترس از دندانپزشکی

  • وضعیت سلامت دهان و دندان بر اساس عادتها و رفتارهای ما و ژنتیک، تفاوت دارد. برخی افراد ممکن است سالها گذرشان به مطب دندانپزشکی نیفتد و نیاز خاصی به آن نداشته باشند و برخی دیگر دائما دندانهایشان دچار پوسیدگی می شود یا لثه شان عفونت می کند. اگر از دسته افراد خوش شانسی که نیاز به دندانپزشکی پیدا نمی کنند نیستید، ترس از دندانپزشکی میتواند برایتان مسئله ساز شود.
  • مشکلات دهان و دندان مانند پوسیدگی، به مرور بدتر می شوند. پوسیدگی های کوچک را میتوان به راحتی پر کرد اما اگر پوسیدگی گسترده شود دندان به شدت صدمه می بیند و مستعد ترک خوردن و شکستن می شود و از طرفی عفونت گسترش می یابد. این به معنی نیاز به درمانهای پیچیده تر، سخت تر، گرانتر و طولانی تر است.
  • این باز باعث می شود بیشتر از درمان دندانپزشکی صرفه نظر کنید در نتیجه وضعیت سلامت دهان بدتر و بدتر می شود. این به نوبه خود بر اعتماد به نفس تاثیر می گذارد چرا که لبخندی با دندانهای خراب یا دهانی که بو می دهد باعث می شود سعی کنید کمتر بخندید، کمتر دهان خود را باز کنید و به طور کلی ممکن است به تدریج از معاشرت فاصله بگیرید یا روابط عاطفی تان تحت تاثیر قرار بگیرد.
  • عفونت دندان و لثه اگر به موقع درمان نشود به استخوان فک زده و باعث تحلیل رفتن لثه می شود. علاوه بر این باکتریها ممکن است وارد جریان خون شده و مشکلات پزشکی جدی مانند بیماریهای قلبی ایجاد کنند.

روش غلبه بر ترس از دندانپزشکی

راهکارهای زیر برای غلبه بر ترس از دندانپزشکی در کودکان و بزرگسالان مفید است:

  • اگر ترس از دندانپزشکی شدید و فلج کننده باشد، بهتر است از مشاوره های سلامت روان کمک بگیرید. درمانهایی از جمله درمان رفتاری – شناختی، دارو درمانی و هیپنوتیزم در این زمینه موثر هستند.
  • پس از کنترل ترس، به دندانپزشک مراجعه کنید. باید در انتخاب دندانپزشک دقت کنید. کسی را انتخاب کنید که هم تجربه و مهارت خوبی داشته باشد تا از نتیجه درمان راضی باشید، هم درمانها را بدون درد انجام بدهد.
  • هنگامی که مراجعه می کنید، فوبیای خود را به دندانپزشک اطلاع بدهید. اگر هنوز آمادگی شروع درمان را ندارید از دندانپزشک بخواهید فعلا در این جلسه دهان را معاینه کند و درمانی انجام ندهد. برای این که ترستان از درمان کمتر شود، با دندانپزشک صحبت کنید که اگر علامت دادید (مثلا دست راست خود را بالا آوردید و تکان دادید)، به این معنی است که درد دارید و نیاز به بی حسی بیشتر وجود دارد یا می خواهید فعلا درمان را متوقف کند و به شما استراحت بدهد یا هر چیز دیگری که برایتان مهم است. میتوانید چند نوع علامت بگذارید تا خیالتان راحت باشد وقتی دندانپزشک بر روی دهانتان کار می کند میتوانید خواسته های مهم تان را به او بفهمانید.
  • برخی از درمانهای دندانپزشکی را تحت آرام بخش یا بیهوشی میتوان انجام داد.
  • اگر موسیقی خاصی برایتان آرامش بخش است، آن را در گوشی همراه خود بگذارید، هندزفری بیاورید و در حین درمان به آن گوش کنید.

مطالب پیشنهادی :

آشنایی با پست و کور دندان

نکات مراقبتی برای شکستن یا افتادن لمینت‌دندان

کاربرد انواع ایمپلنت دیجیتال دندان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *