شیارپوش کردن دندان برای جلوگیری از پوسیدگی

شیارپوش کردن دندان برای جلوگیری از پوسیدگی چیست؟

شیار پوش دندان ( fissure sealant) یک لایه محافظ است که بر روی سطح جونده دندانهای آسیاب قرار داده می شود تا احتمال پوسیدگی آنها کاهش یابد. فرآیند شیارپوش کردن دندانها سریع و بدون درد است. در این مقاله از سایت دکتر سید حمید رضویان متخصص دندانپزشک اصفهان به بررسی شیارپوش کردن دندان برای جلوگیری از پوسیدگی خواهیم پرداخت.

شیارپوش یا فیشور سیلانت بیشتر در منافذ و شیارهای دندانهای عقبی قرار می گیرد چرا که این نواحی بیشتر مستعد پوسیدگی هستند. لایه شیارپوش مانعی در مقابل باکتریهاست تا جلوی دسترسی آنها به سطوحی از دندان که تمیز کردن آنها سخت است، را بگیرد.

نحوه انجام شیار پوش کردن دندان

پوشاندن و صاف کردن شیارها و حفره های دندان درمانی سریع و بدون درد است که معمولا برای هر دندان فقط چند دقیقه زمان می برد . این درمان ساده تر از پر کردن دندان است. هیچ نیازی به بی حسی وجود ندارد چون قرار نیست دندان تراشیده شود.

مطالعه بیشتر : علل ترس از دندانپزشکی

مراحل شیارپوش کردن دندان:

  1. دندان کاملا تمیز و خشک می شود.
  2. سطح دندان برای چسبیدن به مواد شیارپوش آماده می شود.
  3. محلول شیارپوش بر روی دندان استعمال می شود تا جریان یافته و همه شیارها و حفره های عمیق را بپوشاند.
  4. با تاباندن نوعی نور قوی، مواد سخت شده و به دندان می چسبند.
  5. وضعیت تماس دندان با دندان مقابل بررسی شده و هر گونه مواد اضافی برداشته می شود و دندان پولیش می شود.

میزان طول عمر شیار پوش دندان

معمولا شیارپوش حدود پنج سال دوام می آورد اما عمر دقیق آن بستگی به کیفیت مواد، کیفیت شیارپوش کردن و مراقبت شما دارد. برخی موارد تا ۱۵ سال هم دوام داشته است. با این حال در مواردی هم ممکن است ظرف شش ماه ترمیم از دندان جدا شود.

توجه داشته باشید اگر مدت زمان زیادی از شیارپوش کردن دندانهایتان می گذرد، بهتر است برای تعویض آن اقدام کنید یا با عکس رادیولوژی وضعیت آن را بررسی کنید مطمئن شوید کاملا به دندان چسبیده است.

مزایای شیار پوش کردن دندانها

  • این درمان ساده و موثر است.
  • جلوی پوسیدگی در سطح جونده دندان را می گیرد.
  • ارزان است به خصوص در مقایسه با پر کردن دندان (پس از پوسیدگی) یا ترمیمهای دیگر.

عوارض شیارپوش کردن دندان

این درمان عوارضی هم ممکن است داشته باشد که عبارتند از:

  • واکنش آلرژی که احتمال آن خیلی کم است.
  • تغییر در تماس دندانها در صورت ضخیم بودن لایه شیارپوش.
  • طول عمر کوتاه در صورتی که درست کار نشده باشد یا مراقب آن نباشید.

مشخص بودن دندانهای شیارپوش شده

رنگ مواد شیارپوش همرنگ دندان و یا شفاف انتخاب می شود. جنس شیارپوش رزین کامپوزیت است و مشابه همان موادی است که برای پر کردن دندانهای جلو یا لمینت کامپوزیت دندانها به کار می رود.

بروساژ دندان | بهترین دندانپزشک اصفهان

افرار نیازمند درمان شیار پوش کردن دندان

در مواردی دندانپزشک توصیه می کند این کار را انجام بدهید که شیارها یا خلل و فرج زیادی در دندانهایتان وجود دارد و به نظر می رسد دسترسی خوبی برای تمیز کردن آنها ندارید. همه دندانها نیاز به شیارپوش ندارند.

برخی از دندانپزشکان این درمان را برای اولین دندان آسیاب بزرگ (مولر اول) توصیه می کنند. این دندان آسیاب همان است که در حدود شش سالگی بیرون می زند. دندانهای عقبی دیگر (دندان آسیاب بزرگ دوم و سوم یا عقل) در حدود سیزده سالگی بیرون می زنند و نیاز به شیار پوش کردن آنها باید همان زمان بررسی شود.

شیار پوش کردن دندانها برای کودکان و بزرگسالان

این درمان برای برخی از کودکان لازم است اما فقط محدود به کودکان نیست. برخی افراد بزرگسال هم که دندانهایشان شیار و سوراخ زیاد یا عمیق دارد بهتر است این کار را انجام بدهند. در صورتی که پیشتر دندان عقبی تان دچار پوسیدگی شده باشد نیز ممکن است دندانپزشک این درمان را توصیه کند تا احتمال پوسیدگی مجدد کاهش یابد.

نحوه مراقبت از دندان شیار پوش شده

دندان شیارپوش شده باید همانند بقیه دندانها مرتبا تمیز شود. اکنون که شیارها صاف شده اند، تمیز کردن آنها راحت تر است و مسواک به همه سطوح این دندان دسترسی دارد.

اقدامات در صورت  جدا شدن شیار پوش از دندان

گاهی اوقات شیارپوش جدا می شود. این در عرض شش ماه پس از درمان ممکن است اتفاق بیفتد. اگر متوجه شل شدن یا جدا شدن برخی از سطوح شیارپوش نشوید، پلاک و باکتریها به زیر آن نفوذ می کنند و باعث پوسیدگی می شوند.

بنابراین توصیه می شود هر شش ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید تا وضعیت شیار پوش دندان بررسی شود و در صورت کهنه شدن آن، برداشته شده و مجددا شیارپوش انجام شود.

عدم توصیه به همه مردم برای شیارپوش دندان

نیاز به این درمان بستگی به شکل دندانها دارد. اگر چه شیارپوش احتمال پوسیدگی دندان را کم می کند اما بیشتر مردم نیازی به آن ندارند و تنها با حفظ بهداشت دهان و داشتن برنامه غذایی سالم و چکاپ های منظم دندانپزشکی، میتوانند سلامت دندانهای خود را حفظ کنند. اما دندانهایی که شیارهایشان عمیق باشد، تمیز کردن شیارها و حفره های آنها سخت یا غیر ممکن است و نیاز به این درمان دارند.


مطالب پیشنهادی :

نکات مراقبتی برای شکستن یا افتادن لمینت‌دندان

کاربرد انواع ایمپلنت دیجیتال دندان

آشنایی با لمینت خیلی نازک دندان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *