بررسی روش های حفظ بهداشت دندانها به صورت طبیعی
در مطلب امروز سایت دکتر سید حمید رضویان متخصص دندانپزشک اصفهان به بررسی و مطالعه روش های حفظ بهداشت دندانها به صورت طبیعی خواهیم پرداخت.
داشتن مسواک مناسب:
مسواک مناسب دارای سر کوچک و الیاف نرم است. در واقع مسواک سخت بهتر از نوع نرم دندانها را تمیز نمیکند. بلکه در عین حال که به لثهها صدمه بیشتری وارد میکند میتواند سبب سایش دندانها، تحلیل لثه و ایجاد حساسیت در دندانها شود.
انتخاب خمیر دندان مناسب:
عمل اصلی خمیر دندان تامین مواد لازم جهت تمیز کردن راحتتر دندان است و حاوی مواد خوشبو کننده و خوش طعم جهت ایجاد بوی خوش دهان و معمولاً حاوی فلوراید نیز میباشد تا سبب مقاومت بیشتر مینا نسبت به پوسیدگی شود. انواع خمیر دندانها با ترکیبات متفاوت در بازار موجود هستند. در افراد نرمال بدون حساسیت دندانی بهتر است از خمیردندانهای با مواد ساینده متوسط استفاده شود. افراد سیگاری بهتر است از خمیر دندانهای مخصوص که دارای مواد ساینده بیشتری هستند استفاده کنند و افراد دارای حساسیت دندانی بهتر است از نوع دارای مواد ساینده کم استفاده کنند.
این مطلب را نیز مطالعه کنید : بررسی جراحی لثه پریو ( periodontics )
روش مسواک زدن:
مسواک باید در محل تلاقی لثه و دندان با زاویه ۴۵ درجه نسبت به محور دندان قرار گیرد. موهای مسواک رو به لثه و به طرف شیار لثهای است. سطوح داخلی نیز به همین ترتیب مسواک میشود. به طور کلی کلیه سه سطح دندانها (سطح بیرونی، سطح داخلی، سطح جونده) با مسواک و سطوح طرفی با نخ دندان باید تمیز شوند.
برای مسواک زدن سطوح داخلی دندانهای جلوی فک بالا و پایین مسواک را به طور عمودی قرار میدهیم و با حرکت دورانی این سطوح را تمیز میکنیم. برای مسواک زدن سطوح جونده موهای مسواک را روی سطوح دندان قرار داده و این سطوح را به صورت دورانی مسواک میکنیم.
بد مسواک زدن حتی اگر ۲۰ بار هم در روز انجام شود به بهبود وضعیت بهداشت دهان کمکی نمیکند. بهتر است مسواک زدن چند بار در روز به روش مناسب انجام شود و تمامی نواحی تمیز شوند (بعد از هر وعده غذایی و قبل و بعد از خواب)
مسواک برقی:
مسواکهای برقی نیز که با مارکهای متفاوت موجود هستند همان کار مسواکهای معمولی را انجام میدهند و مخصوصاً جهت افرادی که از توانمندی دستی پائینتری برخوردار هستند مثل افراد سالمند و کودکان بیشتر مفید هستند.
سوپرفلاس:
این نوع نخ دندان از سه قسمت ساخته شده است، یک سر آن از پلاستیک سخت میباشد که میتوان ان را از زیر روکشها و پلهای ثابت رد کرد، قسمت بعدی ابری است که ضخیمتر است و میتوان با آن زیر پلها و پایههای ایمپلنت را به راحتی تمیز کرد و قسمت سوم مثل نخ دندان معمولی عمل میکند و جهت استفاده در دندانهای طبیعی است.
نخ دندان:
نخ دندان یکی از اصلیترین وسایل بهداشتی میباشد. مسواک زدن بدون استفاده از نخ دندان یعنی تمیز نکردن سطوح طرفی (بین دندانی) که دارای بیشترین گیر غذائی نیز میباشند. تمیز نکردن این نواحی دندان را مستعد پوسیدگی میکند.
دهانشویه:
دهانشویهها در موارد خاص باید تجویز شود و چنانچه به صورت روتین از آنها استفاده شود میتواند فلور نرمال دهان را بر هم بزند.
بهداشت ایمپلنتهای دندانی:
به مجردی که ایمپلنت ها در داخل دهان قرار داده میشوند، باید سطح آنها تمیز نگاه داشته شود. وسایل متعددی به تمیز کردن پروتز دندان و اباتمنت های ایمپلنت کمک میکند که شامل مسواکهای معمولی یا برقی، نخ دندان معمولی، سوپرفلاس، مسواک بین دندانی و مسواک مخصوص ایمپلنت و … میباشند.
مسواک بین دندانی:
نوعی مسواک است که جهت دسترسی و تمیز کردن پایه ایمپلنت و بین دندانها طراحی شده است. این وسیله شبیه به شیشه شور است. این نوع مسواک برای فضاهایی با اندازههای متفاوت در دسترساند و با حرکت ساده جلو و عقب که به دفعات بین دندانها صورت میگیرد، عمل تمیز کردن را انجام میدهد.
آب پاشهای داخل دهانی:
آب پاشهای دهانی بهترین وسیله جهت نظافت نواحی ایمپلنت شده دهان میباشد. البته باید به خاطر داشته باشیم این وسائل جایگزین نخ دندان و سوپرفلاس نیستند. این وسیله میتواند پلاک میکروبی و باقی مانده مواد غذایی را بردارد و و لثه را ماساژ دهد.
راه های ارتباطی با دکتر سید حمید رضویان
بهداشت اوردنچرهای متکی بر ایمپلنت:
اوردنچرهای متکی بر ایمپلنت دارای پایههائی در داخل دهان بیمار و دارای قطعاتی برروی دست دندان بیمار میباشند. باید توجه داشت که پایههای اوردنچر در داخل دهان باید با دقت با استفاده از خمیر دندان حاوی مواد ساینده کم مسواک زده شود. پروتز متحرک بیمار نیز در خارج از دهان با استفاده از مسواک پروتز و مایع صابون غیر معطر یا مایع ظرفشوئی باید شسته شود. باید توجه داشت استفاده از خمیر دندان حتی نوعی که دارای مواد ساینده کم میباشد سبب سایش دندانهای دنچر (دست دندان) میشود.
بیماران دارای دست دندان باید شبها آنها را از دهان خارج کرده و داخل ظرف محتوی آب معمولی قرار دهند. در صورت ایجاد جرم و رسوب بر روی دنچرها میتوان یا از مواد تمیز کننده دنچر که در داروخانهها موجود است استفاده شود و یا از سرکه بیرنگ استفاده کرد. در صورت استفاده از سرکه میتوان دنچر را چند ساعت در آن قرار داد و بعد با مسواک آن را برس زد. بیماران دارای ایمپلنتهای دندانی باید به صورت ادواری جهت کنترل وضعیت ایمپلنت خود به متخصص پروتز مراجعه کنند.