تأثیر الکل بر رنگ کامپوزیت دندان چگونه است؟
استفاده از کامپوزیت یکی از سریعترین روشهای درمانی برای پوشاندن نقصهای دندان است. در این روش از ترکیب رزین و سایر مواد برای ساخت مادهای خمیری شکل و شیشهای برای ساخت روکشی یکنواخت روی دندان کمک میگیرند. در این مطلب از سایت دکتر سید حمید رضویان متخصص دندانپزشک اصفهان به بررسی تأثیر الکل بر رنگ کامپوزیت دندان می پردازیم.
عدهای تصور میکنند زمانی که روکش ونیر کامپوزیت روی دندان قرار گرفت، کار مراقبت از دندانها به پایان میرسد. اما باید متذکر شویم؛ کامپوزیت کردن دندان تازه اول راه است و شما باید بیشتر از سابق بهداشت دهان و دندان را رعایت کرده و شدیدتر از سابق از دندانهای خود محافظت کنید. در این بین بیشترین چیزی که میتواند روی سلامت دندانها و دوام کامپوزیت اثر بگذارد، مصرف خوراکیها و استفاده نکردن از مسواک و نخ دندان برای از بین بردن آثار آنهاست. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم در مورد تأثیر الکل بر رنگ کامپوزیت دندان و به خطر انداختن سلامت دندان صحبت کنیم.
بعد از کامپوزیت منع مصرف غذایی وجود دارد؟
کامپوزیت که یک روش کم هزینهتری نسبت به لمینت است، نیاز به تراش دندان ندارد و از مادهای نرم و خمیری شکل جنس آن نزدیک به دندان است استفاده میشود. از همین روی رنگپذیری آن نیز مثل دندان بوده و اگر در معرض مداوم غذاها و نوشیدنیهای رنگدانه دار قرار بگیرد، لک شده و رنگ آن به زودی تغییر میکند.
پس بعد از انجام کامپوزیت دندان به صورت جدی منع مصرف مواد غذایی وجود ندارد، اما بهتر است در مورد خوراکیهای اثرگذار روی رنگ این روکشها کمی دقت کنید.
از چیزهای دیگری که میتواند به مرور زمان رنگ کامپوزیت را تحت تأثیر قرار دهد، دخانیات و مشروبات الکلی است. نیکوتین موجود در دخانیات زمینهساز رشد پلاکها و جرمهای دندان هستند. متخصصان معمولا از بیماران میخواهند که سالی یکی دو بار برای چکاب کامپوزیتها وقت بگیرند. این بازه زمانی در مورد افراد سیگاری و کسانی که الکل مصرف میکنند، کوتاهتر میشود.
عوارض مصرف الکل پس از کامپوزیت دندان
حتماً با خود میگویید مصرف الکل چرا باید برای کامپوزیت ضرر داشته باشد یا اینکه روی تغییر رنگ آن موثر باشد؟ نوشیدنی با آنزیمی به نام کروموژن رنگی میشوند. این کروموژن که در مینای دندان به وفور یافت میشود، تحت تأثیر الکل اسیدی شده و باعث ظهور لک روی دندانها میشود.
- آبجو نیز مانند شراب اسیدی است و میتواند دندان را لکدار کند.
- مهمترین عارضهای که بعد از مصرف الکل رخ میدهد، افزایش عفونت و پوسیدگی دندانهاست.
- زمانی که دندان الکل وارد محیط دهان میشود رشد. فعالیت باکتریهای مخرب بیش از پیش شده و سرعت پوسیدگی را افزایش میدهد. در این حالت نه تنها این پلاکهای جمع شده در اطراف روکش باعث تغییر رنگ و لک شدن میشوند بلکه با پوسیده شدن دندانها گاهی متخصص را مجبور به برداشت کامپوزیت میکنند.
- زمانی که پوسیدگی در حدی باشد که دندانپزشک را وادار به روت کانال کند، حذف کامپوزیت تنها راه ممکن خواهد بود. به این ترتیب بعد از درمان پوسیدگی و رفع عفونت میتوان از روکش و تاج دندان به جای کامپوزیت استفاده نمود تا یکنواختی دندانها حفظ شود. هر چند هماهنگ کردن رنگ تاج با کامپوزیت کار دشواری است و معمولا اختلاف رنگ ناچیزی وجود خواهد داشت.
روشهای پیشگیری از لک شدن دندان
میتوان با رعایت برخی نکات ساده رنگ کامپوزیتها را بدون تغییر نگه داشت و دوام و طول عمر آن را افزایش داد:
- روزانه حداقل دو بار مسواک بزنید و نخ دندان کنید.
- تا جای ممکن از ترکیب الکل و نوشابههای سیاه خودداری نمایید.
- مصرف چای، قهوه و سایر نوشیدنیهای کافئین دار را کاهش دهید.
- اگر نمیتوانید مصرف الکل را ترک کنید، حتماً از نی برای مصرف استفاده نمایید.
- بعد از مصرف مواد خوراکی و نوشیدنیهای رنگدانه دار حتماً دهان و دندان خود را بشویید.
- از دندانها خود استفاده ابزاری نکنید و چیزهای سفت مثل گردو و آجیل را با دندان نشکنید.
- در دورههای زمانی منظم برای چکاب و پالیش کامپوزیت به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.
تأثیر الکل روی بافت دهان و دندان
در کل مصرف الکل هم تأثیرات طولانی مدت دارد و هم اثر کوتاه مدت. الکل میتواند از مغز تا قند و فشار خون شما تحت شعاع قرار دهد. کسانی که بهطور مداوم الکل و مشروبات الکلی مصرف میکنند، بیشتر در معرض پلاک دندان هستند و احتمال پوسیدگی یا حتی از دست دادن دندان در آنها بالاتر است.
خشکی دهان، نتیجه حتمی مصرف الکل است. زمانی که بزاق به اندازه کافی در دهان تولید نشود، زمینه بروز لک و رشد باکتریها و پلاکها فراهم میگردد.
آیا مصرف الکل بر رنگ کامپوزیت دندان تأثیر دارد؟
با توجه به جزییاتی که در متن بررسی کردیم، رنگ کامپوزیتها تحت تأثیر الکل و دخانیات تغییر میکند.
آیا مصرف آبجو به جای الکل میتواند عوارض آن را کاهش دهد؟
آبجو نیز تأثیراتی مشابه الکل داشته و باعث بروز پوسیدگی و لکدار شدن دندان میشود.
آیا مخلوط کردن مرکبات با الکل باعث کاهش مضرات آن میشود؟
نه تنها ترکیب مرکبات با الکل فایدهای ندارد بلکه میتواند میزان اسیدی بودن آن را افزایش دهد.
صفحه اینستاگرام دکتر سید حمید رضویان بهترین دندانپزشک اصفهان
پیشگیری از تغییر رنگ کامپوزیت دندان
در رابطه با جلوگیری از تغییر رنگ کامپوزیت ها به دلیل مصرف قهوه، به طور کلی رعایت کامل و منظم بهداشت دهان و دندان در تغییر رنگ کامپوزیت ها و نیز افزایش طول عمر کامپوزیت دندان می توانند بسیار موثر باشد. افرادی که خوراکیها و نوشیدنی های رنگی مصرف می کنند نیز می توانند از خمیردندانهای ساینده که در بازار به نام خمیردندان مخصوص سیگاریها موجود است، به شکل بسیار محدودی استفاده کنند. این نوع خمیردندانها، به دلیل اینکه حاوی مواد ساینده بیشتری نسبت به سایر خمیر دندانها می باشند، استفاده آن ها بیشتر از دوبار در هفته توصیه نمیشود.
البته باید در نظر داشت که انجام کامپوزیت دندان و لمینت دندان به معنای منع کامل مصرف چای یا قهوه و سایر مواد غذایی رنگی نمی باشد بلکه آنچه مهم است رعایت بهداشت دهان و دندان بصورت منظم ، مسواک زدن و استفاده از نخ دادن می باشد. استفاده از نی هنگام مصرف نوشیدنی ها نیز می تواند در این زمینه موثر باشد.
برخی عوامل تشدیدکننده تغییر رنگ کامپوزیت
با این حال باید در نظر گرفت که خصوصیت رنگ کامپوزیت دندان، در محیط دهان تحت تاثیر عوامل مختلف دیگری نیز قرار می گیرد. برخی از این عوامل شامل تغییرات شیمیایی موجود در ماتریکس رزینی و نیز ساختار و ترکیب ماتریکس، اشعه ماراء بنفش ، میزان سطح مشترک فیلر (سطح مشترك فيلر در ماده کامپوزیت از ضعيف ترین نقاط می باشد که به جذب آب حساسیت بالایی دارد که جذب آب در سطح مشترک فیلر می تواند به ایجاد ترکه ای ریز و ایجاد شکاف بین فيلر-ماتریكس شود که مسيری برای نفوذ رنگ ها به کامپوزیت می باشد و … همچنین عوامل خارجی مثل نوع رژیم غذایی مورد استفاده که می تواند سبب تغییر رنگ شود.
مطالب پیشنهادی :